E hét szerdán, szeptember 13-án reggel 9 órakor tartja hagyományos évadnyitó, az EU helyzetét és kilátásait értékelő beszédét az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az EU jövőjével kapcsolatos német-francia reformelképzelések körvonalazódnak, illetve lezajlott Európa-szerte a nyilvános vita a bizottsági anyagokról, így Juncker a szerdai beszédében ezek "összerendezéséről", illet személyes meglátásairól is beszél majd a hivatalos brüsszeli beharangozó szerint.

Az EU és az eurózóna jövőjéről, a Magyarország által választandó integrációs stratégiáról részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:


A Portfolio által is követendő beszédet minden évben kiemelt figyelem övezi, mert hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját. Az idei beszédnek különös jelentőséget ad az, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak: a politikai és gazdasági keretfeltételek számottevően változtak az utóbbi években, és az EU-nak megfelelő válaszintézkedéseket kell hoznia a sokféle kihívásra.
A Bizottság elnöke még március elején hozta nyilvánosságra ötféle lehetséges forgatókönyv javaslatát arra, hogy az EU-integráció milyen mederben haladjon tovább. Ez a szélsőséges visszalépéstől (csak a közös piac) a mostani állapothoz közeli fenntartásán át a néhány területen való előrelépésig, illetve a teljeskörű politikai unió felé való elmozdulásig mindent tartalmazott. Erre épültek rá aztán azok a vitaindító anyagok, amelyek egyes területeken járták körbe az EU előtt álló kihívásokat, (pl. globalizáció, szociális kihívások), illetve az ötféle integrációs modell mentén vázolták azt, hogy annak milyen EU-s költségvetési következményei lennének. Ezekről mi is részletesen írtunk az elmúlt hónapokban:

2017.03.02 11:19 Milyen legyen a jövő Európája? Erről az étlapról lehet választani
2017.06.19 12:32 Orbánék ősszel megkaphatják a visszautasíthatatlan ajánlatot
2017.08.30 17:10 Mégsem pénzzel csalogatnák be Magyarországot az eurózónába?
2017.07.11 10:00 Az agrárkassza levágására készül Brüsszel - Mi lesz így Magyarországgal?
Mindezek széleskörű vita generálását is célozták és az ezek során felmerült elképzeléseket továbbgondolva az Európa jövőjével kapcsolatos személyes meglátásait ismerteti majd beszédében Juncker. A beszéd várhatóan többek között a kereskedelempolitikát, az európai digitális stratégiát, az iparpolitikát és a demokrácia kérdéskörét fogja érinteni - áll a hivatalos brüsszeli összefoglalóban.

Az értékelő beszédet vita követi az Európai Parlament tagjaival, majd az esemény Juncker zárónyilatkozatával végződik. Aki a beszédet élőben online figyelemmel szeretné kísérni, itt megteheti a Europe by Satellite+ oldalán.

A legutóbbi hírek szerint egyébként nincs teljeskörű egyetértés a németek és a franciák között sem arról, hogy az eurózónának külön tervezett büdzsé mérete mekkora legyen:

2017.08.31 11:04 Máris összekülönbözött Merkel és Macron az eurózóna jövőjéről
Címlapkép forrása: AFP Fotó, Frederick Florin