A kormány jól behúzta a kéziféket az uniós pénzek kifizetése terén, ugyanis az előző hónap több mint 500 milliárdos utalásához képest, júliusban csak 105 milliárdos összeget produkált - derül ki havi összesítőnkből. Ez a szám azt eredményezte, hogy az összes kifizetésszámláló 2638 milliárd forintra ugrott fel, azaz a 7 éves ciklusra szánt keret harmada (29,6%) már a nyertesek zsebében van. A megítélt támogatások aránya pedig már több mint 60 százalék. Már több mint 40 ezer nyertes örülhet közel 5500 milliárdnyi megítélt támogatásnak.

Július hónapban összesen 2 pályázati felhívás jelent meg, összesen 4,3 milliárdos keretösszeggel. Az egyik pályázat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 1 milliárdos kerettel, a másik pedig az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 3,3 milliárdos összeggel jelent meg. A 10 Operatív Programot vizsgálva az eddigi meghirdetett pályázatok keretösszege 9287 milliárd forintra emelkedett, ami a teljes 7 éves ciklusra jutó 8921 milliárd forint 104,1 százaléka. A GINOP-ban 2559 milliárdra, az EFOP-ban pedig 1028 milliárdra emelkedett az eddig meghirdetett pályázatok összege.

Már több mint 40 ezer nyertes örülhet


A megjelent pályázatok és keretösszegeik, illetve az operatív programonkénti bontás mellett azt is megvizsgáltuk, hogy hogyan alakul a nyertes pályázók száma, a megítélt támogatások összege és a kifizetett támogatások.

A hivatalos pályázati oldalon található statisztikák alapján (08. 08-i állás szerint) júliusban összesen 41370 db nyertes pályázót számlálunk 5430 milliárd megítélt támogatással. A júniusi hónaphoz képest 15045 új nyertest látunk, melyek 208 milliárd forinton osztozkodnak. Amint az alábbi táblázatban is jól látható, a legtöbb új nyertest a Vidékfejlesztési Programban (VP - 14318 db) hirdették ki, melynek hátterében az áll, hogy a hét elején a hivatalos pályázati oldalon található statisztikákban adatfrissítés történt. A második helyen a GINOP (441 db) található, míg harmadik legtöbb nyertest a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP - 136 db) hirdették ki.


Júliusban a megítélt támogatások összege 5430 milliárd forint volt, míg a kifizetések 2638 milliárd forinton álltak a hivatalos statisztikák szerint. A vizsgált időszakban az újonnan megítélt támogatások összege 208 milliárd forint volt, mely a júniusi 306 milliárdhoz képest közel 98 milliárdos csökkenést mutat.

A kifizetési számláló 106 milliárdos kifizetéssel 2638 milliárdra emelkedett. Az adataink szerint az év első 5 hónapjába volt hasonló 100 milliárd forint körüli kifizetés. Míg júniusban az idei év legmagasabb kifizetését produkálta a kormány az 503 milliárdos összeggel, ennek oka az volt, mint azt múlt havi elemzésünkben ki is fejtettük, hogy teljesíteni tudják a június 30-ra előírt kifizetési célt, amiért több havi bónusz jár az államigazgatási dolgozóknak.

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után


A fent vizsgált nyertes pályázóknak ítélt támogatások és a kifizetett támogatások összege mellet az uniós pályázatok legfőbb adatai közé soroljuk a meghirdetett keretösszeget is. Az eddig meghirdetett pályázatok összege 9287 milliárd forint, ami a teljes 7 éves ciklusra jutó 8921 milliárd forint 104,1 százaléka. A teljes 7 éves kerethez viszonyítva az 5430 milliárdos megítélt támogatás összege 60,9%-ot tesz ki, míg a 2638 milliárdos kifizetett összeg pedig 29,6%-ot.

Ha csak az idei évi kifizetést nézzük, akkor a hivatalos oldalon elérhető adatok alapján 7 hónap alatt a kormány 1075 milliárd forintot utalt át a nyerteseknek, ami a 2064 milliárdos idei minimális éves kifizetési cél több mint felét teszi ki (52,1%).

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után

A kifizetések alakulása operatív programonként


A főbb adatok vonatkozásában megvizsgáltuk a kifizetett összegek alakulását Operatív Programonként, melyet a következő diagram mutat be. Jól látható, hogy a múlt hónaphoz képest nem történt változás, hiszen továbbra is a legnagyobb részt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) teszi ki. Majd ezt követi közel hasonló részesedéssel az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP).

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után


Végezetül azt is megnéztük, hogy Operatív Programonként hogyan alakulnak az új (nettó) kifizetések az egyes hónapokban. Az alábbi ábrán is jól látszik, hogy a júliusban jócskán behúzta a kéziféket a kormány a kifizetések tekintetében, hiszen az előző hónap több mint 500 milliárdos kifizetéséhez képest, most ötödannyi, azaz 100 milliárdos kifizetést produkáltak. A legtöbb új kifizetést a TOP-ban kapják a nyertesek, ezt követi a VP és a GINOP. Ami jól kivehető a diagramon, hogy tavaly decemberben és idén júniusban kiugróan magas volt a kifizetés, ami összefügg a kifizetési célok teljesítével és az értük járó bónuszok hajtóerejével.

Behúzta a kéziféket a kormány az óriási kifizetés után


Címlapkép forrása: Shutterstock