A kormány az EU-pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarja fordítani és mivel az elmúlt 3 hónapban összesen 23 ilyen pályázat jelent meg, ezért érdemesnek tartottuk összefoglalni egy táblázatban, hogy mikor melyik pályázatok nyíltak/nyílnak meg és mikor van a beadásuk első szakaszhatára. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy nem kis tételekről van szó, hiszen összesen 735 milliárdos keretösszegű pályázatokról beszélünk, igaz ebből 105 milliárd egy lakossági energiahatékonysági keretet takar.

Az EU-s pályázati szabályokról és a fejlesztéspolitikai döntések hátteréről szó lesz a Portfolio Uniós Források 2017 című konferenciáján március 23-án. További részletek:


Az elmúlt három hónapban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent pályázatokat összesítettük és megvizsgáltuk, hogy mennyi keretösszeg áll a cégek rendelkezésre, illetve melyek azok a pályázatok, amelyek jelenleg is nyitva vannak és benyújthatóak a támogatási kérelmek.

Az alábbi táblázatból jól látható, hogy a vizsgált időszakban 23 pályázati felhívás jelent meg, összesen 733,68 milliárdos keretösszeggel. A pályázatok döntő többsége a vállalkozásoknak szól, egyetlen hitelkonstrukció kedvezményezettje a lakosság.

Egy táblázatban foglaljuk össze a GINOP pályázatokat, a megnyitási és az első szakaszhatár dátumaikkal együtt, hogy áttekinthető legyen a nagy pályázati dömping során megjelent, vállalkozásoknak szóló felhívások sokasága.

Íme a naptár, ha EU-pénzt akarsz


Jól látható, hogy a 23 pályázatból a "Munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése a konvergencia régiókban" felhívásnak zárult már le, február 28-án az első szakaszhatára. A többi pályázat már javarészt benyújtható, de láthatunk még olyan felhívásokat, amikre majd csak később lehet a támogatási kérelmeket beküldeni a pályázat kiírójának.

A decemberben meghirdetett 10 kombinált hitel és önálló hitelprogramok programok közül már mindegyikre benyújtható kérelem. Mind a kutatás-fejlesztésre (hitel, kombinált hitel), mind az energetikai korszerűsítésre, mind az infokommunikációs fejlesztésekre, mind gépbeszerzésre, mind pedig a komplex élelmiszeripari beruházásokra szánt források elérhetőek a hazai cégek számára. A lakosságnak szóló energetikai korszerűsítés az egyetlen olyan hitelprogram, ahol majd április 24-től lehet a kérelmeket benyújtani, melynek részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

Tavaly december elején 39 milliárdos keretösszeggel jelent meg a két legnépszerűbb kapacitásbővítő pályázat, mely részleteiről akkori cikkünkben számoltunk be. A pályázatok keretében lehetőség nyílik új eszközök beszerzésére, IT fejlesztésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására és online megjelenés kialakítására.

Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatására március 20-tól pályázhatnak majd a vállalkozások, melynek részleteiről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

Az 5 milliárdos keretösszegű "Tranzitfoglalkoztatási programok támogatása" felhívást februárban hirdették meg, de a támogatási kérelmeket majd csak március 27-től nyújthatják be a pályázók. Az Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében" című pályázatot már szintén meghirdették a hivatalos pályázati oldalon, de a kérelmeket csak június 1-től lehet majd benyújtani.

Címlapkép forrása: MTI/Oláh Tibor