Összesen 96 pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el versenyképességének erősítésére, beruházások végrehajtására 1,1 milliárd forintot, valamint 11 ipari park fejlesztésére kaptak 2,8 milliárd forintot pest megyei önkormányzati szervezetek a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára. A nyertesek beruházásainak teljes értéke meghaladja az 5,9 milliárd forintot.

Összesen 60 Pest megyei vállalkozás a piaci megjelenésük támogatására (VEKOP-1.3.1-16) elnyert 465 millió forintból 1902 munkavállaló alkalmazását vállalta a fenntartási időszak végéig, beruházásaik értéke pedig meghaladja a közel 900 millió forintot. A támogatás lehetővé teszi a külföldi kiállításokon és vásárokon való megjelenést, külföldi árubemutatók és üzletember találkozók megszervezését, szabadalom megszerzését, megvédését és innovációs tanácsadás igénybevételét exportképességük növelése, nemzetközi hálózatokba történő bekapcsolódásuk, a szomszédos országokkal és a régióval folytatott külkereskedelmi tevékenységük fejlődése érdekében.

A kapacitásbővítő beruházásainak támogatására (VEKOP- 1.2.1-16) 650 millió forintot nyert 36 pest megyei vállalkozás, beruházásaik teljes értéke meghaladja az 1,8 milliárd forintot. A nyertesek vállalták az együttesen 3,9 milliárd forintot meghaladó éves nettó árbevétel-növekedést, és közel 1140 munkavállaló alkalmazását a fenntartási időszak végéig. A támogatásból a vállalkozások eszközöket, gépeket vásárolhatnak, de lehetőség nyílik fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására is, a feldolgozóiparhoz kapcsolódó exporttevékenységük növelése érdekében.

Összesen 2,8 milliárd forintot nyertek el 11 ipari park fejlesztésére Pest megyei helyi önkormányzati szervezetek, illetve kisvállalkozások. Az Üzleti infrastruktúra fejlesztésének támogatása Pest megyében felhívás (VEKOP- 1.2.2-15) keretében a nyertesek vállalták 231 új munkahely megteremtését. A támogatásból meglévő iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztése, iparterületek kialakítása, alapinfrastruktúra kiépítése, új épület építése, meglévő felújítása, bővítése valósulhat meg a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra fejlesztése, a regionális, valamint országos gazdaságélénkítő hatás érdekében.