Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt egyszerű, de annál határozottabb üzenetet küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Politico beszámolója szerint. Ez pedig így szól: "ha nincs menekültbefogadás, nincs támogatás".

Nem fogadjuk el, ha a szolidaritás alapelvét megkérdőjelezik - jelentette ki egy keddi üzleti konferencián a német szociáldemokraták kancellárjelöltje.

Azt ígérte, hogy megválasztása esetén küzdeni fog azért, hogy azok az országok ne részesüljenek uniós támogatásban, amelyek nem fogadnak be menekülteket.


Előadásában úgy vélekedett, hogy a menekültek beáramlása nem csupán német probléma, hanem egész Európát érintő kihívás.

A portál emlékeztet arra, hogy a szeptemberi német választásra készülő politikus kijelentése épp akkor érkezett, amikor az Európai Bizottság többek között Magyarországgal szemben is eljárást indított a menekültkvóta ügyében.

2017.06.13 15:46 Hivatalos: Brüsszel elindította a menekültügyi eljárást Magyarország ellen
Azt is felidézi a beszámoló, hogy Orbán Viktor hétfőn a parlamentben kijelentette, hogy Magyarország nem enged a brüsszeli zsarolásnak és elutasítja a menekültkvótát a magyar kormány.

2017.06.12 11:08 Orbán figyelmeztet: súlyos viták indulnak ősztől az EU-ban
Ezt sem hagyta szó nélkül Schulz és kemény üzenetet megfogalmazott:

Ha a közös agrárpolitikáról van szó, akkor arra azt mondják, igen kérem. Ha az uniós támogatásokról van szó, akkor is azt mondják, igen kérem. Ha viszont a szolidaritásról van szó a menekültek ügyében, akkor nemet mondanak. Ez elfogadhatatlan.

A Bizottság vizsgálja a civiltörvényt


Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Magyarországon előző nap elfogadott civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával - közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán az MTI szerint.

Alexander Winterstein a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette: továbbra is figyelemmel követik az ügyet, és a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületével együttműködve elemzik, hogy a magyar hatóságok figyelembe vették-e a törvénytervezettel kapcsolatban korábban megfogalmazott aggályaikat.

A törvény értelmében az NGO-k kötelesek lesznek bejelenteni a bíróságon és feltüntetni a kiadványaikon, ha a külföldről származó támogatásuk egy évben elérte a 7,2 millió forintot.

Megfenyegették Orbán Viktort

Orbán Viktor és Martin Schulz, akkor még az Európai Parlament elnökeként 2015-ben Brüsszelben. Kép és címlapkép forrása: THIERRY CHARLIER / AFP