Nem fogyott el az Otthon Melege Program 600 millió forintos háztartási gépek cseréjére szánt vissza nem térítendő támogatása, hiszen régiónként lehet benyújtani a jelentkezést és eddig csak az Észak-alföldi és a Dél-alföldi régióban függesztették fel a pályázatot. Öt régióban még ezek után nyílik meg a lehetőség. Ha mégis elfogyna a keret, akkor ahogy korábban idén is megemelik a keretet.

A napi.hu a Magyar Nemzetre hivatkozva írja, hogy politikai reklámnak tekinthető az Otthon melege program, mert olyan bonyolult a bürokrácia, hogy aki nem eleve megírt pályázattal indul, annak esélyes sincs a háztartási gépek vásárlásának támogatására kiírt pályázatok nyertesei közé kerülni.

Továbbá a lap szerint a 600 millió forintos keret néhány óra alatt elfogyott. Ez azért sem igaz, mert a 600 millió forintos keretet a régiók között népesség arányában osztották fel, így minden egyes régiónak rendelkezésére áll egy bizonyos keretösszeg, mellyel gazdálkodhat. Ezt a régiónkénti megosztást korábbi cikkünkben írtuk meg. Továbbá azért sem fogyhatott el a teljes keretösszeg, mert régiónként eltérő időpontban lehet benyújtani a kérelmeket, melyet szintén megtalálnak a korábbi cikkünk összefoglaló táblázatában.

Összesen két régióban (Észak-alföld és Dél-alföld) nyitották meg és függesztették fel a lehetőséget, de még 5 régióban van lehetőségük a pályázóknak, hogy az elavult háztartási nagygépeiket új, magas energiahatékonyságú berendezésekre cseréljék.

Régiók, keretösszegek és időpontok


  • Észak - Magyarország rendelkezésre álló keretösszeg 70416505 Ft, benyújtási időszak kezdete: 2017.08.14.
  • Nyugat - Dunántúl rendelkezésre álló keretösszeg 60053985 Ft, benyújtási időszak kezdete: 2017.08.16.
  • Dél - Dunántúl rendelkezésre álló keretösszeg 54984144 Ft, benyújtási időszak kezdete: 2017.08.21.
  • Közép - Dunántúl rendelkezésre álló keretösszeg 64739614 Ft, benyújtási időszak kezdete: 2017.08.23.
  • Közép - Magyarország rendelkezésre álló keretösszeg 182734504 Ft, benyújtási időszak kezdete: 2017.08.28.

Számításaink szerint így még közel 433 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. Ha véletlenül elfogyna a keret, akkor sem kell megijedni, mert Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a héten elmondta, hogy a sikeres pályázatokat benyújtók várhatóan valamennyien támogatást kapnak, mert ahogyan korábban, úgy az idén is megemelik a rendelkezésre álló keretet.