A Pannon Szíve Program keretében Etyektől Tarjánig épülő kerékpárút Bicske közelében keresztezi az M1-es autópályát és mivel a pályán szintbeli kereszteződés elképzelhetetlen, így a kerékpárosoknak egy önálló alagutat építettek - írja a vg.hu.

A kormány még 2015 decemberében határozott úgy, hogy fejlesztési célokra költségvetési maradványpénzeket csoportosít át, melyből 2,275 milliárd forintot a Pannónia Szívében érintett Fejér és Komárom-Esztergom megyei településeket is összefogó Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) kapott, méghozzá Etyek-Újhegy fejlesztésére és a Bicske és Tarján közötti kerékpárút építésére. Ehhez az összeghez két alkalommal is több százmilliós nagyságrendű kiegészítő támogatást nyert el a program. Így további 600 millió forint állami támogatás érkezett etyeki fejlesztésekre, és 841 millió az Etyek és Tarján közötti kerékpárút teljes megépítésére.

Az "Etyeki Gasztrosétány és kapcsolódó fejlesztések" projekt jelenleg épülő elemeinek költségvetése 3,716 milliárd forint, a forrást a magyar állam biztosítja.

A Pannónia Szíve program keretében Etyektől Tarjánig épülő kerékpárút Bicske közelében keresztezi az M1-es autópálya körülbelül 8 méter magas töltését. A gyorsforgalmi úton elképzelhetetlen a szintbeli kereszteződés, a meglévő közúti alagút mérete pedig nem tette lehetővé, hogy a kerékpárosok is azt használják. Ezért önálló kerékpáros alagutat építettek. A kivitelezést a Sycons Kft. végezte el. Az etyeki építkezések Pannónia Szíve program nevű térségi turizmusfejlesztési program első ütemét jelentik.

Címlapkép: MTI, Mohai Balázs