Előfizetői tartalom

Kiszivárgott a brit kormány terve, ami remek hír Magyarországnak

Az előnyös kereskedelmi megállapodás érdekében hajlandó lenne Nagy-Britannia befizetni az EU közös kasszájába azt a 17 milliárd eurót, ami a 2019. márciusi kilépés és a 2020. vége közötti időszakra esne - árulta el a brit tárgyalási stratégiát első kézből ismerő forrás a Telegraph-nak. Ha tényleg ez a brit kormány terve - ami akár már ma este kiderülhet az EU felsővezetőinek londoni tárgyalásai során - akkor ez remek hír lenne Magyarországnak is, mivel úgy tűnik, hogy mégsem lesz (akkora) költségvetési lyuk a 2014-2020-as ciklus utolsó harmadában, mint amire eddig csaknem tényként számított a magyar kormány. Emiatt tehát a Magyarország számára is fenyegető pénzügyi forrásvesztés is elhárulna.

A névtelen kormányzati vezető forrás azt érzékeltette: tisztában vannak azzal, hogy ha a 2019 tavasza körüli Brexittel együtt abbahagyják az EU közös kasszájába történő tagi befizetést, akkor ezzel jókora költségvetési problémákat okoznak a 27 másik tagállamnak. Ez évi 10 milliárd euró körüli lyukat ütne az uniós keretköltségvetésen, így 2020 végéig a cikk szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés