Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el
Üzlet

Gustav Klimt portréja a várt összegnél kevesebbért kelt el

műtárgy.com
A bécsi Kinsky-palotában található im Kinsky aukciósház áprlis 24-én bocsátotta árverésre a nemrég előkerült Klimt alkotást. 1917-18-as „Bildnis Fräulein Lieser” vagy „Fräulein Lieser portréja” című festmény, amelyet az osztrák művész egyik utolsó alkotásának tartottak, az elmúlt hónapokban hatalmas izgalmat keltett a műtárgypiacon. A licit 28 millió euróról indult, a majdnem egy évszázadig nem látott portrét végül 30 millió euróért, a 30-50 millió eurós becsérték alsó határán értékesítették. Ez nem tartalmazza az aukciósház jutalékait és díjait.

Az eladási ár kevesebb mint fele volt annak, amit egy másik Klimt-kép - a Hölgy legyezővel - tavaly Londonban elért. Ez a Klimt által utoljára festett portré lett a valaha volt legdrágább, európai aukción elkelt műalkotás, 85,3 millió fontért értékesítették.

A Fräulein Lieser portréja című művet a bécsi im Kinsky aukciósház szerint sokáig elveszettnek hitték. Nemrég azonban kiderült, hogy egy osztrák állampolgár magántulajdonában volt.

„Klimt utolsó alkotói korszakának egyik legszebb portréja, újrafelfedezése szenzáció” - írta az aukciósház a honlapján a szerda délutáni árverés előtt közzétett sajtóközleményében.

Az élénk és színekben gazdag művet, bár az alkotó munkásságát bemutató katalógusokban korábban dokumentálták, de a szakértők eddig csak fekete-fehér fotón látták.

Az ábrázolt személyről tudni lehet, hogy egy gazdag osztrák zsidó család tagja volt, akik akkoriban a bécsi társadalom felső osztályához tartoztak, ahol Klimt megtalálta pártfogóit és megrendelőit. Mindazonáltal személyazonossága nem teljesen tisztázott.

Az Adolf és Justus Lieser testvérek az Osztrák-Magyar Monarchia vezető iparosai voltak. A Klimt munkáiról szóló katalógusokban az áll, hogy Adolf megbízta a művészt, hogy fesse meg tizenéves lányát, Margarethe Constance-t. Az aukciósház új kutatásai azonban azt sugallják, hogy Justus felesége, Lilly bízta meg a művészt, hogy fesse meg a két lányuk egyikét.

Az aukciósház honlapján olvasható nyilatkozatból kiderül, hogy az illető - bárki is volt - 1917 áprilisában és májusában kilenc alkalommal látogatta meg Klimt műtermét.

240126041132-02-klimt-painting-found-012524
Fräulein Lieser portréja április 24-én került kalapács alá a bécsi im Kinsky aukciósházban Forrás: Roland Schlager/APA/AFP via Getty Images

„A festő háromnegyedes portrét választott és a fiatal nőt szigorúan frontális pózban, közel az előtérhez, vörös, meghatározhatatlan háttér előtt ábrázolja. A nő vállára virágokkal gazdagon díszített köpeny van terítve” - közölte az aukciósház.

Hozzátették: „A festmény intenzív színei és a laza, nyitott ecsetvonások felé való elmozdulás Klimt kései korszakának csúcspontját mutatják”.

Amikor a művész a következő év februárjában agyvérzésben meghalt, a festmény még mindig a műtermében volt - néhány apró, befejezetlen részlettel. Innen került a Lieser családhoz.

Az aukciósház szerint 1925 utáni pontos sorsa „nem világos”.

„Annyit tudni, hogy a tulajdonos jogelődje az 1960-as években szerezte meg, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz” - áll a közleményben.

A festményt a meg nem nevezett osztrák tulajdonosok - „Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében, az 1998-as washingtoni alapelveknek megfelelő megállapodás alapján” - akarták értékesíteni a festményt, közölte az aukciósház.

Az 1998-ban létrehozott washingtoni elvek a résztvevő országokat arra kötelezték, hogy a nácik által elkobzott műkincseket adják vissza jogos tulajdonosuknak.

Claudia Mörth-Gasser, az im Kinsky modern művészetre szakosodott szakértője egy CNN-nek küldött e-mailben magyarázta el a helyzetet.

Elmondta, hogy az aukciósház „minden lehetséges módon ellenőrizte a festmény történetét és származását Ausztriában”, és hozzátette: „Minden archívumot ellenőriztünk, és nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a festményt valaha is kivitték volna Ausztriából, elkobozták vagy lefoglalták volna”.

De ugyanígy hozzátette: „Nincs bizonyítékunk arra, hogy a festményt az 1938 és 1945 közötti időszakban ne lopták volna el”.

És ez az oka annak, „hogy a »washingtoni elveknek« megfelelően megállapodást kötöttünk a jelenlegi tulajdonos és a Lieser család valamennyi leszármazottja között” - mondta.

Klimt női portréit „ritkán kínálják árveréseken” - áll a közleményben, amely így folytatódik: „Ilyen ritkaságú, művészi jelentőségű és értékű festmény évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai műtárgypiacon”.

Forrás: CNN

Címlapkép: Az osztrák mester, Gustav Klimt újonnan felfedezett portréja

Címlapkép forrása: Roland Schlager/APA/AFP via Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
világűr