A Goldman Sachs szerint idén már nem emelkedik többet az amerikai részvénypiac
Üzlet

A Goldman Sachs szerint idén már nem emelkedik többet az amerikai részvénypiac

Portfolio
David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint, bár a befektetők optimisták a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, az amerikai részvénypiac nem fog további emelkedést produkálni az idei évben - számolt be a MarketWatch.

David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint az amerikai részvénypiac emelkedése 2024-ben valószínűleg nem folytatódik tovább. Kostin egy New York-i konferencián beszélt arról, hogy az S&P 500 index számára az idei év már "nem tartogat több hozamot". Kostin előrejelzése szerint index várhatóan 5 200 ponton zárja az évet.

Az S&P 500 idén eddig 9,3 százalékot emelkedett, miután tegnap 5 214,08 ponton, április eleje óta a legmagasabb szinten zárt. A csütörtöki zárás mindössze 0,8 százalékkal maradt el a március 28-i rekord zárócsúcstól.

spx0510asd

Kostin szerint az amerikai részvénypiac jelenleg drága a historikus értékeltségi szintekhez képest, és a piac gyorsabb éves növekedést áraz be, mint amit az amerikai gazdaság aktuális körülbelül 3 százalékos éves növekedési üteme indokolna. A növekedési részvények különösen nagy prémiummal kereskednek - tette hozzá.

A Russell 1000 Growth index idén közel 11 százalékot emelkedett, meghaladva ezzel a Russell 1000 Value index 6,6 százalékos emelkedését. Tavaly a különbség sokkal szembetűnőbb volt, akkor a növekedési index 41 százalékot, míg az értékalapú index mindössze 8,8 százalékot emelkedett.

Az Nvidia árfolyama idén eddig 79 százalékkal emelkedett, ami a vállalat piaci értékét 2,2 milliárd dollárra növelte. Kostin hangsúlyozta az AI iránti befektetői lelkesedést és figyelmeztetett arra, hogy bizonyos esetekben az AI nyerteseinek bevételei lassabban nőhetnek a jelenlegi várakozásoknál, ez pedig kockázatot jelenthet a piac számára. Kostin szerint a befektetők a mesterséges intelligencia körüli infrastruktúrán túl - beleértve a felhőszolgáltatókat is - azt figyelik, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan növelheti a vállalatok bevételeit és termelékenységet. Szerinte a mesterséges intelligencia bevezetésének folyamata még korai, de öt éven belül már szélesebb körben elterjedhet.

Az AI kapcsán Kostin rámutatott, hogy az S&P 500 jelentős mértékben ki van téve az olyan megacap vállalatoknak, mint az Nvidia, vagy a Microsoft. Éppen ezért maga az index is drágább, mint egy tipikus benne szereplő részvény. A nem kapitalizáció szerinti, hanem egyenlő súlyozással rendelkező Invesco S&P 500 Equal Weight ETF idén 5,1 százalékkal emelkedett, vagyis alulteljesített az S&P 500-hoz képest. Az ETF 2023-ban is lemaradt a kapitalizációval súlyozott részvényindex mögött.

A makrokörnyezetre kitérve, Kostin szerint az amerikai gazdaság alapvetően jól teljesít, historikusan alacsony munkanélküliség mellett, miközben az infláció a megfelelő irányba halad, bár még nem eléggé gyorsan ahhoz, hogy a Fed kamatot csökkentsen. David Mericle, a Goldman Sachk közgazdásza szerint a Fed már júliusban megkezdheti a kamatcsökkentést, majd novemberben újra vághat. Az előrejelzés szempontjából fontos lesz a jövő héten esedékes áprilisi inflációs adat.

Címlapkép forrása: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kamat