• Nem maradt személyi áldozatok nélkül a nyár nagy botránya
  • Az ügyben érintett két vezető is távozott a cégtől

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A nyár nagy sztorija volt, hogy gyakorlatilag pár nappal az indulás után egyből hackertámadás érte a BKK online bérlet- és jegyvásárlási rendszerét és a gyanú szerint illetéktelenek fértek hozzá a BKK rendszerében tárolt személyes adatokhoz is. A hibák természetesen a rendszer fejlesztőjét, a T-Systemset terhelik, ami nem is maradt következmények nélkül. A hwsw.hu értesülései szerint az online jegyértékesítési rendszerért felelős két vezetőt kirúgta a vállalat. A távozásokkal kapcsolatban a Magyar Telekom nem adott ki közleményt, de a portál megkeresésére a cég sajtóosztálya megerősítette, hogy a két döntéshozó egyike sem munkavállalója már a vállalatnak.

Egyébként pont a két elbocsátott vezető volt az, aki az ügy kipattanása után villámgyorsan megszervezett sajtótájékoztatón képviselte hivatalosan a T-Systemset. Lakatos András, a T-Systems állami cégekért felelős üzletági igazgatója volt, ebben a szerepében ő írta például alá a T-Systems részéről a BKK-val kötött új szerződést. Lakatos üzletága egyébként a T-Systems egyéb "rendes" részeitől szinte teljesen függetlenül működött, kimondottan a közlekedési és egyéb állami cégek beszerzéseire szakosodva. Lakatos eredetileg is a közlekedési informatikai részleget vitte a cégen belül, innen léptették elő 2016 januárjában a teljes kormányzati üzletág élére.

A másik érintett Takács József, a T-Systems informatikai biztonságért felelős igazgatója volt. Akkor ő nyújtott tájékoztatást a rendszert ért támadásokról és magyarázta meg azt is, hogy a cég miért jelentette fel az egyik hibát bejelentő fiatal diákot. Az ügyben akkor nyomozás indult, a vádat azonban később az ügyészség visszavonta, mivel úgy ítélték meg, a cselekmény nem veszélyes a társadalomra.