Egy német bíróság arra szólította fel a Porsche igazgatótanácsát, hogy válaszoljon a részvényesek kérdésére, miszerint a Volkswagen menedzsmentjéből és többségi tulajdonosai közül ki tudott a dízelhamisításról és valóban megsemmisítettek-e erre vonatkozó bizonyítékokat - számol be a hírről a Bloomberg.
Kereskedés Volkswagen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az erre vonatkozó bírósági döntések nem sokkal karácsony előtt jöttek ki, ezek értelmében a Porsche igazgatótanácsának válaszolnia kell a még 2016-os éves rendes közgyűlésen feltett öt, a menedzsment előzetes dízelhamisítási ismereteire vonatkozó részvényesi kérdésre. A bíróság mindezek mellett elítélte a Porsche és a Volkswagen válságkezelési módszerét is, kiemelve, hogy nem akadályozták meg dolgozóikat abban, hogy a dízelbotrány felgöngyölítésében akár jelentős segítséget is adó dokumentumokat megsemmisítsék.

A két cég korábban arra hivatkozva nem válaszolt a részvényesek menedzsmenti felelősségre vonatkozó kérdéseire, hogy a vizsgálat folyamatban van, de a mostani bírósági döntéssel változhat a helyzet, a bírók szerint nem lehet ugyanis megtagadni a válaszadást a részvényeseknek külső vizsgálatokra hivatkozva. A Porsche azt nyilatkozta, hogy fellebbez az ügyben, de a bíróság szerint ettől függetlenül is válaszolnia kell a részvényesi kérdésekre.

Fordulat a Porschénál: kiderülhet, melyik vezető tudott a dízelhamisításról


(Bloomberg)