Amikor gazdag emberekről beszélünk, bizonyára mindenkinek Bill Gates, Warren Buffett, vagy Jeff Bezos neve ugrik. De a történelem nagy alakjai mellett még hármójuk összesített vagyona is elbújhat. Bár nehéz becsülni, hiszen régen nem voltak bankszámlák, de sejteni lehet, hogy akinek például egész Egyiptom a tulajdona volt, vagy aki hiperinflációt okozott egy országban csak azzal, hogy átvonult rajta embereivel, akik költekeztek útközben, bizonyára elég jelentős vagyonnal rendelkezhetett mai léptékben is.

Jacob Fugger


Bankárként vált ismertté a német milliárdos, aki 1459 és 1525 között élt. Egy igazi üzletember volt, 277 milliárd dolláros vagyonnal. Volt érdekeltsége a bányászatban, a bankszektorban, de a kereskedelemben is. Nagy hatással volt a világra, az kétségtelen, nem is mindent lehet számszerűsíteni. Például pénzt kölcsönzött egy érsekségnek, aminek hatására Luther Márton publikálta a híres 95 tézisét, ami a református vallás alapja lett. Királyokat, pápákat és háborúkat finanszírozott és hozzásegítette a Habsburgokat, hogy Európa legbefolyásosabb uralkodócsaládjává váljanak.

Alain le Roux


A brit gróf tipikusan arra példa, hogy mit jelent jókor jó helyen lenni. Alain le Roux (1040-1093) hatalmas földbirtokos volt Angliában, fénykorában 195 milliárd dolláros vagyona volt. Hódító Vilmos unokaöccse és egyik első támogatója volt.

Hódító Vilmos


Hódító (I.) Vilmos Anglia első normann királya volt, 1028-ban született és 1066-tól 1087-ben bekövetkezett haláláig uralkodott. Vilmos I. Róbert normandiai herceg szeretőjétől született törvénytelen fia volt, apja halálát követően Normandia hercege lett 7-8 éves korában, de kiskorúsága és törvénytelen volta miatt uralma gyenge volt kezdetben. Pozícióját a flandriai gróf lányával kötött házassága szilárdította meg. Anglia meghódítása fűződik a nevéhez, de vagyona sem volt elhanyagolható: 228 milliárd dollárra rúgott a becslések szerint.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Augustus római császár


A Római Birodalom első császára i.e. 63 - i.sz. 14 között élt és uralkodott. Vagyona akkor ért a csúcsára, amikor Egyiptom a magántulajdona lett, ekkor mai áron mintegy 4600 milliárd dollárra rúghatott a becslések szerint. Akkoriban Egyiptom a világ GDP-jének 25-30 százalékát adta és a mediterrán térség legjobb mezőgazdasági területe volt.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Marcus Licinius Crassus


Szintén a Római Birodalomhoz kötődik Marcus Licinius Crassus (i. e. 114 - i. e. 53), aki bankárként gazdagodott meg, mielőtt politikus lett. Legyőzte és megölette Spartacust, a fellázadt rabszolgák vezérét, majd Augustus Caesarhoz csatlakozott, és Pompeiusszal hármasban megalapították az első triumvirátust. Konzul lett, majd megkapta Szíriát öt évre tartományként, hogy az ott zajló háborút vezesse. A hadisikereivel tovább gazdagodott, Mezopotámiát is meghódította. Egy vesztes csatában végül meggyilkolták és mivel kapzsi ember hírében állt, ezért a szájába forró aranyat öntöttek.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Vagyona 169,8 milliárd dollárra rúgott, amivel a leggazdagabb római embernek számított. 7,4 millió uncia aranya volt és magánvagyona akkora volt, mint a teljes római kincstáré. Ingatlanüzletben is utazott, állítólag rendszeresen előfordult, hogy kigyulladt házaknál jelent meg egy tűzoltócsapattal, felajánlva a tulajdonosoknak, hogy eloltja a tüzet, ha nagyon olcsón eladja neki az ingatlant.

Cosimo de Medici


Mintegy 129 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhetett a híres firenzei Medici-család egykori feje, Cosimo de Medici (1389 - 1464), aki bankárként gazdagodott meg és alapozta meg a Medici-család vagyonát. A pápaság pénzügyeit is intézte. Később hatalmas befolyásra tett szert a család, négy pápa került ki tőlük, támogatták a reneszánsz művészetet és olyan nagyságokat is, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo, vagy Botticelli.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Mansa Musa


Mali királya 415 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhetett egykor. A nyugat-afrikai ország a világ legnagyobb aranykitermelője lehetett abban az időszakban, amikor a nemesfém különösen keresett volt. Nehéz kontextusba helyezni a vagyonát, de egyes történészek szerint minden idők valaha élt leggazdagabb embere lehetett. Mansa Musa (1280-1337) egyik mekkai zarándoklatára 60 ezer társat és 12 ezer szolgál vitt el, mindegyik egy aranyrudat szállított. A legendák szerint akkora vagyon volt náluk, hogy amikor átvonultak Egyiptomon költekezésükkel hiperinflációt és valutaválságot okoztak.

Salamon király


Izrael legismertebb királya a Biblia szerint messze földön híres volt vagyonáról és bölcsességéről. I.e. 970-931 között élt és vagyona 2200 milliárd dollárra rúghatott. Uralkodása mind a 39 évében a hírek szerint 25 tonna aranyat kapott adóként. Salamon király vagyona főként üzletből, kereskedelemből és sarcokból származott. A hírek szerint trónját arannyal borították és elefántcsont berakásokkal díszítették és 12 oroszlánszobor vigyázott rá, természetesen szintén aranyból.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Nagy Akbar


Az észak-indiai mogul Birodalom uralkodója volt 1556-tól 1605-ig. Uralkodása alatt a birodalom mérete és vagyona a háromszorosára nőtt. A dinasztia uralkodása alatt a birodalom minden idők leghatékonyabb adóbehajtója volt.

Wu Zetian


Az egyetlen kínai császárnőként tartja számon a történelem. 624 és 705 között élt és 15 éves uralkodása alatt a birodalom Közép-Ázsiában terjeszkedett, amivel akkoriban a világ legnagyobb birodalma volt, a globális GDP közel 23 százalékát adta. Minden idők leggazdagabb nőjének tartják, lekörözte Kleopátrát és Nagy Katalin cárnőt is.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

Szung Sen-cung


A világ GDP-jének 25-30 százalékát termelte Kína Szung Sen-cung (1048-1085) uralkodása alatt. Abban az időben a birodalom technológiai innovációból és a magas adókból gazdagodott. Elsőként használtak puskaport és felfedezték a papírpénzt. Alacsony kamatú állami hitelt adtak a parasztoknak és újra felmérték a földeket, hogy kiküszöböljék a méltánytalanságokat. Az állam bevételeit kereskedelem útján igyekeztek gyarapítani, az egyik tartományban felvásárolták az ott gyártott iparcikkeket, a másikban pedig eladták.

Dzsingisz-kán


Több mint 1000 milliárd dollárra becsülik a mongol uralkodó vagyonát, aki a leghíresebb hódítóként és katonai stratégaként vonult be a történelembe. A Mongol Birodalom a csúcsán Kínától Európáig ért és volt, amikor a Földön található szárazföld 22 százaléka hozzá tartozott. Dzsingisz-kán (1162-1227) hiába gyűjtött hatalmas vagyont, soha nem épített magának palotát, templomot, vagy akár egy házat, vagyonának nagy részét szétosztotta katonái és azok családja között.

Bemutatjuk a világ leggazdagabb embereit, akik mellett Bill Gates is szegénynek tűnik

Forrás: Shutterstock

II. Baszileiosz


958-1025-ig élt a bizánci császár, akinek vagyonát 169 milliárd dollárra becslik. 49 évig uralkodott, ez alatt az idő alatt a birodalmat kiterjesztette a Balkánra, Mezopotámia, Grúzia és Örményország területére. Haláláig mintegy 100 tonna aranyat gyűjtött össze.
Érdekli, hogy melyik könyv Warren Buffett befektetési guru kedvenc könyve?
Látogasson el könyvesboltunkba!


(Visualcapitalist)