Előfizetői tartalom

Bitcoinbányászás napenergiával? - Nem rossz, de a negatív áramár mindent visz

Portfolio
A Bitcoin és más kriptopénzek hatalmas üzletet jelentenek, amelyek összesített globális piaci kapitalizációja nemrég meghaladta a 170 milliárd dollárt a Coin Market Cap adatai szerint. Ebből egyedül a Bitcoin 70 milliárd dolláros értéket ért el, a nyolc évvel ezelőtti nulláról indulva. A bitcoinbányászat tehát rendkívül nyereséges üzleti modell lehet, azonban jelentős problémát okozhat, hogy bányászatához jókora mennyiségű villamos energia szükséges - ez pedig akár az egész koncepció sikerét alááshatja, amennyiben nem sikerül megnyugtató megoldást találni. Ilyen jó megoldást kínálhat a napenergia, de éppen a megújuló energiaforrások terjedésének köszönhetően például az Egyesült Államokban egyre gyakrabban negatív áron is beszerezhető a bányászáshoz szükséges hálózati áram.

A bitcoinbányászat eredetileg egy átlagos számítógépen is folytatható tevékenységként indult, azonban gyorsan átalakult egy olyan, nagyobb léptékű üggyé, amely speciális chipeket és nagy mennyiségű, mind több és több villamos energiát igényel, ahogyan mind több és több ember ás ezen virtuális arany után. Egy korábbi kalkuláció szerint a bitcoinbányászat energiaigénye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés