Augusztusban tovább nőttek az új autó értékesítések az EU-ban, az erősödést a meghatározó autópiacok közül egyedül Nagy-Britannia nem támogatta, a vásárlók elmaradásának fő oka még mindig a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság. Az értékesítések Litvániában nőttek a legnagyobb ütemben, de Magyarország is jól teljesített, közel negyedével több autó talált gazdára idehaza, mint egy évvel korábban.


  • Az európai új autó értékesítések (amikor személyautó értékesítésről vagy eladásról írunk minden esetben az újautó-regisztrációt értjük ez alatt) száma közel 865 ezer darab volt augusztusban, amely 5,6 százalékos bővülést jelentett 2016 azonos időszakához képest az ACEA legfrissebb statisztikái szerint. Az év első nyolc hónapjában több mint 10,2 millió járművet értékesítettek az EU-ban, amely 4,5 százalékos növekedést jelentett év/év alapon.

Úgy vesszük az autókat,  mintha nem lenne holnap


  • A meghatározó országok közül Olaszországban (+15,8%), Spanyolországban (+13%), Franciaországban (9,4%) és Németországban (+2,9%) is több autót értékesítettek augusztusban, mint egy évvel korábban. Az Egyesült Királyságban (-6,4%) viszont kevesebb autót adtak el az előző év azonos időszakához képest, amely döntően a Brexit miatti bizonytalansággal magyarázható még mindig.
  • Az EU-ban a legjobban a litván (+34,4%) autópiac teljesített, igaz itt mindenképpen meg kell említeni, hogy a nagy emelkedés mögött az alacsony bázis állt elsősorban. Hogyha számszerűen nézzük, akkor csupán 2 087 darab autót adtak el az országban. Magyarországon is nagyon pörög az autópiac, 8912 autó talált új gazdára, legalábbis ennyi új autót regisztráltak nálunk múlt hónapban, amely 24,2 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest az ACEA statisztikái szerint.

Úgy vesszük az autókat,  mintha nem lenne holnap


  • A Volkswagen értékesítésein továbbra is látszik a dízelbotrány miatti bizalomvesztés, a Volkswagen csoport zászlóshajójának számító márka modelljeiből 4,4 százalékkal kevesebbet adtak el augusztusban év/év alapon. Ugyanakkor a gyártó több márkája is jól teljesített, a Skoda (+14,7%), a Seat (+13,2%) és az Audi (+4,7%) eladásai is nőttek, így ellensúlyozni tudták a Volkswagen gyenge teljesítményét. A cégcsoport eladásai összességében 2,8 százalékkal nőttek múlt hónapban.
  • A meghatározó volumengyártók közül a Nissan (+17,1%), a Toyota (+14,4%) és a Renault (+13%) eladásai is kétszámjegyű növekedést mutattak, míg az FCA értékesítése 9,4 százalékkal növekedett. A Fordnak nem volt jó hónapja, a vállalat eladásai 3,5 százalékkal csökkent augusztusban.
  • A luxusautó-gyártók között az Audi (+4,7%), a BMW (+2,4%) és a Daimler (+8,9%) eladásai is nőttek az előző hónapban.