Szaúd-Arábia állítólag alternatív forgatókönyvön dolgozik arra az esetre, ha az állami olajóriás Saudi Aramco tervezett nyilvános részvénykibocsátása késne az eredeti tervekhez képest. Mindez pár hónapos csúszást jelenthet, így 2019-ben kerülhetne sor a tőzsdére vitelre.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Noha a szaúdi kormányzati cél továbbra is az, hogy 2018 második fél évében kerüljön sor a részvénykibocsátásra, azonban a menetrend egyre szorosabbnak tűnik a várhatóan minden idők legnagyobb részvénykibocsátása számára, legalábbis a Bloomberg értesülései szerint.

A Saudi Aramco egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A szaúdi kormányzat a világ legnagyobb olajtermelő vállalatának legfeljebb 5 százalékos részét kívánja privatizálni az IPO révén, a szaúdi értéktőzsdén Rijádban, valamint további egy vagy két nemzetközi piacon, amelyből összességében 100 milliárd dollár bevételt remél.

Az IPO a szaúdi kormányzati várakozások szerint legalább 2000 milliárd dollárra fogja értékelni a társaságot, de elemzők szerint ez az érték inkább 1000 és 1500 milliárd dollár közé várható. A korábbi hírek szerint a szaúdi koronaherceg a New York-i helyszínt preferálja, azonban egyelőre a hírek szerint ebben a kérdésben sem született döntés, ahogyan egyelőre a privatizálandó eszközök körét sem határozták meg.

Címlapkép: MTI/EPA/Andrew Gombert