Dél-Korea is kivezeti a nukleáris energiát energiamixéből; az ország leállítja az új atomerőművek építését célzó programot, és a már működő erőművek élettartamát sem fogja meghosszabbítani - jelentette be Mun Dzsae In, Dél-Korea elnöke hétfőn.

Mun kampányának központi elemét képezte azon ígérete, miszerint megválasztása esetén jelentősen mérsékelné az ország villamos energia szektorának hagyományos függőségét a széntől és a nukleáris energiától, azonban május eleji megválasztása óta nem beszélt ezirányú terveiről.

Véget fogunk vetni a nukleáris energiára fókuszáló villamos energia fejlesztési tervünknek, és egy nukleáris energia mentes korszakot kezdünk. Visszavonjuk az új atomerőművek építésére vonatkozó terveinket, és nem hosszabbítjuk meg a működő atomerőművek üzemidejét sem
- fogalmazott Mun az ország legidősebb nukleáris reaktorának leállítása apropóján.

A Szöultól 300 kilométerre délkeletre, Busanben található Kori No.1 nukleáris reaktort vasárnap éjjel állították le végleg, miután az erőmű elérte eredetileg is tervezett 40 éves élettartamát.

Kampánya alatt Mun a nyolc új nukleáris reaktor - így a részben már megvalósult Shin Kori No.5 és Kori No.6 építésére vonatkozó hatályos terv felülvizsgálatát ígérte. Mun szerint hamarosan konszenzust ér el a Shin Kori No.5 és Shin Kori No.6 számú reaktorok ügyében, miután teljesen áttekintette a kapcsolódó építési, biztonsági és a potenciális kompenzációs költségeket. Az elnök azt is bejelentette, a kormány törekszik az ország második legöregebb nukleáris reaktora, a Wolsong No.1 leállítására, "amilyen hamar csak lehetséges" az ország villamos energia ellátási körülményeinek függvényében.

Mun emellett a megújuló energiaforrások és az LNG (cseppfolyósított földgáz) szektor támogatását is ígérte, a "tiszta és biztonságos" energiaforrások arányának emelése keretében. A kormányzat a megújuló energiaforrások részarányát a villamos energia termelésben 20 százalékra emelné 2030-ig.


Dél-Korea 25 nukleáris reaktort üzemeltet, amelyek összességében a rendkívül fejlett feldolgozóiparral rendelkező ország hatalmas áramigényének körülbelül harmadát biztosítják. A nukleáris energia támogatottsága a dél-koreai közvéleményben 2010-ben megrendült, amikor bizonyos alkatrészekről kiderült, hogy hamisított engedélyekkel igyekezték meggyorsítani beépítésüket; az energiaforrás elfogadottságának hanyatlásához a 2011-es fukusimai baleset is hozzájárult.

(Reuters)