Üzlet

El lehet felejteni az akadozó internet problémáját

Portfolio
A szolgáltatók olyan megbízható hálózati csomagokat kínálnak a nagyvállalatoknak, hogy azoknak aligha kell félniük egy üzletmenetet megbénító összeomlástól. A kérdés inkább az, ki, mennyiért kínálja szolgáltatását, ami jellemzően attól függ, hogyan tudják rákapcsolni az ügyfelet saját hálózatukra és persze hogy annak milyen igényei vannak.
Miközben egyre inkább a mobileszközökre terelődik át az adatforgalom, a vállalatok életében továbbra is nélkülözhetetlen a jó minőségű vezetékes adatkapcsolat. A kisvállalatok számára jellemzően megfelelő a különböző DSL-alapú összeköttetés (telefonvonalat használó, aszimmetrikus szélessávú technológia), ám a nagyvállalatok, valamint egyes közepes méretű cégek adatkommunikációs igényeit, mint a nagy és szimmetrikus sávszélesség, vagyis azonos le - és feltöltési sebesség, vagy az éves szinten 99 százaléknál nagyobb rendelkezésre állás csak bérelt vonali vagy IP-alapú szolgáltatásokkal lehet kielégíteni.

Ezek az igények egyrészről abból fakadnak, hogy a nagyvállalatok jellemzően több, egymástól távol levő telephellyel rendelkeznek, amelyek közt zavartalan adatáramlást szeretnének. Másrészről gyakori a külföldi tulajdonosi háttér, amely megalapozza a nemzetközi adatátvitel szükségességét. De az összetettebb informatikai infrastruktúra is megkívánja a bérelt vonali vagy IP-alapú szolgáltatás előnyeit.

Akkor érdemes ezeket választani, ha:
  • a vállalat minden távközlési szolgáltatását egy szolgáltatótól kívánja igénybe venni
  • a vállalat működéséhez fontos a jó minőségű internetkapcsolat
  • a vállalat saját honlapot vagy rendszeresen frissített webshopot üzemeltet
  • internetkapcsolaton keresztül nagy mennyiségű adat kerül elküldésre (például vállalatirányítási rendszer, biztonsági kamerák, stb.)
  • interneten keresztüli videokonferencia-kapcsolatot használnak


Az országos gerinchálózattal rendelkező szolgáltatók jellemzően elég jól meg tudnak felelni ezeknek az igényeknek, a kulcskérdés, hogy a szolgáltató át tudja-e hidalni az "utolsó mérföldet", vagyis milyen megoldással és legfőképp mennyiért tudja összekötni saját gerinchálózatával a megrendelő vállalat telephelyét. Ha az közel helyezkedik el a gerinchálózathoz, mondjuk egy kilométeren belül, megérheti fizikai módon meghosszabbítani az optikai szálat. Ha nem, akkor pedig mikrohullámú technológiát használnak, vagy - ha egy másik szolgáltatónak van kiépített hálózata - bérelni is lehet a vonalat. A lehetőségeket minden esetben egy műszaki csapat felméri, és az után tud árajánlatot adni a szolgáltató.

El lehet felejteni az akadozó internet problémáját
A kulcskérdés az utolsó mérföld
A vállalatok szemszögéből az adatátvitel céljait tekintve a leggyakoribb felhasználási terület a központi adatbázisok, adattárház, illetve vállalati szervereken lévő alkalmazások elérése, de szintén gyakori az üzleti adatok továbbítása, az elektronikus levelezés és a fájlok elérése ezen a csatornán, de a technológiák fejlődésével ez egyre több területre terjed ki.

Sokat lehet fogni egy szolgáltatóváltással

Ha egy vállalat több mint 4-5 telephellyel rendelkezik, annak már kifizetődőbb IP-alapú szolgáltatást választania. Egy bankhálózat estében, amely például 69 fiókot működtet túl drága lenne a bérelt vonali hálózat kiépítése, vagyis a telephelyek egyenként való összekötése, ezért itt úgynevezett csillagközpontú, IP-alapú hálózatot használnak. Itt az információ először befut a központba, majd onnan továbbítják a célállomásra. Ha tehát a kaposvári fiókból történik adatküldés a kecskemétibe, az először a budapesti központba fut be, majd úgy tovább Kecskemétre.

A nagyvállalatoknál már jellemző, hogy külön alkalmazott figyeli a költségek csökkentési lehetőségeit, illetve a szolgáltatók is inkább a nagyobb cégek kegyeiért versenyeznek egymással. Az optimális csomagra való váltással akár évi 50-100 ezer forint is megspórolható.

Ezek az adatok, ahogy a mobilinternet, de a hangadatok is ugyanolyan vezetéken futnak, mint a vonalas telefon, csak a sokkal fejlettebb optikai szálas hálózaton, mert itt sokkal kisebb a zaj és az adatvesztés kockázata. Az utolsó mérföld problémája az, amely döntő lehet a szolgáltatás árát tekintve, ugyanis a gerinchálózatok kiépítettsége között nincsenek jelentős különbségek a szolgáltatók között.

Az elmúlt évek trendjeit figyelembe véve az IP-alapú virtuális magánhálózati megoldások egyre népszerűbbnek számítanak, bár versenyképességük a bérelt vonali internettel szemben döntően attól függ, hány telephely összekötéséről van szó.

A vállalati ügyfelek is egyre inkább arra törekszenek, hogy a távközlési szolgáltatásokat a lehető legkényelmesebben, testreszabottan és minél kevesebb szolgáltató bevonásával vegyék igénybe, élvezve a fokozódó verseny kínálta előnyöket. Választásuk két legfontosabb tényezője a költség és a minőség. Mindkét tényező optimalizálásának feltétele a korszerű technológia és a felhasználói igények alapos ismerete. Például a partnernek ismernie kell azt, hogy mekkora hang forgalom zajlik a vezetékes infrastruktúráján, illetve mennyi a mobiltelefonokon vagy éppen mely végpontokon van szüksége szimmetrikus sávszélességre.

- mondta el a Portfolio-nak Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az utóbbi években Magyarországon alapvetően három cég nyújtott országos szinten menedzselt bérelt vonali szolgáltatásokat a vállalatoknak, de tavaly a Vodafone is belépett erre a piacra. A lépést azzal indokolta, hogy az évi mintegy 140 milliárd forintra becsült hazai vállalati mobilpiacon nem látni látványos bővülési lehetőségeket - a piaci szereplők évről-évre ugyanazt a tortát szeletelgetik. Nem úgy a nagyvállalati adatkommunikációs piacon, amelynek mérete ugyan a mobilénál valamivel szerényebb - az éves forgalom 80 milliárd körüli - azért egy 10 százalékos részesedéssel - ami a vállalat nem titkolt célja - szép forgalmat lehet elérni. A szolgáltatatás alapjául szolgáló körülbelül 9000 kilométeres gerinchálózat pedig adott volt, hiszen ezt használják a 3G és 4G hálózat működtetésére is.

A cikk megjelenését a Vodafone Magyarország támogatta.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
elon musk