Kivonulna az Egyesült Királyság északi-tengeri vizein folytatott kutatás-termelési tevékenységből a Mol négy évvel a régióban történt megjelenését követően - értesült a Reuters.
Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Reuters banki forrásokra hivatkozva azt írta, a Mol a kapcsolódó eszközportfólió értékesítési folyamatának lebonyolítására a Bank of America Merrill Lynchet (BAML) bízta meg. Az értékesítendő eszközök értékét a banki források több száz millió dollárra becsülték.

A Mol lépését az elmúlt években több nagy olajvállalat hasonló döntése előzte meg, helyükre pedig részben kisebb, mozgékonyabb cégek léptek be. A Mol 2013 végén jelent meg az Északi-tengeren, pár hónappal később azonban az olajárak a 100 dollár feletti szintről zuhanásnak indultak, az olajárak csökkenése és stagnálása pedig nyomás alá helyezte az árréseket. A régió kőolaj-kitermelése az elmúlt években tapasztalható fellendülés ellenére az 1990-es évek vége óta fokozatosan csökkent.

A Mol annak idején 375 millió dollárért akvirálta a Wintershall portfólióját, termelő mezőket és kezdeti stádiumban lévő projekteket egyaránt. A szóban forgó területen a két fő mező a 2016 novembere óta termelő Scolty-Crathes, amelyben a Molnak 50 százalékos részesedése van az Enquest nevű operátorral közösen; illetve a Catcher field, amelyben 20 százalékkal rendelkezik - az operátor Premier Oil várakozásai szerint a kitermelés itt 2017 decemberében indulhat.
Eladhatja brit operációját a Mol
A Mol jelentős várakozásokkal volt a szóban forgó lelőhelyekkel kapcsolatban. A társaság legutóbbi, 2017 februári kutatás-termelési jelentése az idei évre csoportszinten várt, összességében napi 110 ezer hordó kőolaj egyenértékű kitermelésből még mintegy 9 százalékos részesedést prognosztizált a brit északi-tengeri lelőhelyeknek.

Ezzel szemben a negyedéves beszámolók arról tanúskodnak, hogy a régió kitermelése egyetlen idei negyedévben sem érte el ezt a súlyt. Az első negyedben a terület kitermelése még 9 ezer hordó kőolaj egyenértéket ért el a valamivel 110 ezer hordó feletti összesített kitermelésből, ami a második negyedben 6,8 ezerre, a harmadik negyedben pedig 4,1 ezer hordóra mérséklődött, miközben az összesített kitermelés 104,5 ezer hordón alakult. 2016-ban napi 8 ezer hordó átlagos szénhidrogén-termelést biztosítottak a brit lelőhelyek, a teljes kitermelés mintegy 7 százalékát.

Eladhatja brit operációját a Mol

Forrás: Mol csoport

A Mol a brit északi-tengeri lelőhelyeken 23,2 millió hordó egyenértékű bizonyított és feltételezett (2P) készletekkel rendelkezett a területen, ami a teljes, 459 millió hordós készlet-állománynak alig több mint 5 százalékát teszi ki.

A kutatási és termelési jelentés szerint a területen kutatásra 0,7 millió dollárt, fejlesztésre 163,1 millió dollárt, fenntartásra és egyéb kiadásokra pedig 1,6 millió dollárt fordított a társaság 2016-ban. Az értékesítésből várható több száz millió dollár a társaság eredményszámaihoz mérten is jókora tételt jelenthet; összevetésül, a csoport tavaly 941 millió dollár adózott profitot ért el.

Az elmúlt években számos jelentős ügylet köttetett meg az északi-tengeri lelőhelyek kapcsán. A tranzakciók keretében jellemzően magántőke társaságok vették át a hosszú ideje a területen tevékenykedő operátorok portfólióit. Így került értékesítésre a Royal Dutch Shell 3,8 milliárd dolláros portfóliója a Chrysaor, az Engie 3,9 milliárd dolláros csomagja a Neptune, vagy az OMV 1 milliárd dolláros eszközállomány a Siccar Point részére.

A hír megjelenését követően kora délután a Mol-részvény árfolyama 1 százalékot közelítő emelkedéssel 2960 forint körül tartózkodott.

Eladhatja brit operációját a MolA Mol és a BAML nem kommentálta a hírt.

(Reuters)