"A menetrendnek megfelelően" jövő év elején Moszkvában újra találkozhat egymással Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor - nyilatkozta Szijjártó Péter az mfor.hu-nak. A Paks 2 projekt, illetve a határidők kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, az indulás 22 hónapos csúszását nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni, de majd a szakemberek megmondják, hogy le lehet-e dolgozni 2026-ig a lemaradást.

A beruházásért felelős Süli János tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint januárban indulnak el szemmel is látható módon a kivitelezési munkálatok. Jelenleg a terep előkészítése zajlik. A kivitelező Roszatom delegációja elég sűrűn fordul meg Pakson, ezekben a napokban Alekszej Lihacsov elnök is felkeresi a helyszínt - tette hozzá Szijjártó.

A Mol-INA-ügy kapcsán a miniszter azt mondta, miközben Horvátország az OECD-be igyekszik - amely szervezetnek alapelve, hogy a nemzetközi gazdasági szerződéseket tiszteletben kell tartani - addig Zágráb figyelmen kívül hagyja a nemzetközi gazdasági ügyekben eljáró választottbírósági döntéseket. A magyar gazdasági élet egyik legnagyobb szereplője, a Mol elleni eljárást elvesztette Horvátország, majd úgy döntöttek, hogy nem tartják tiszteletben az ítéletet; meggyőződésem, hogy ezekben az esetekben a magyar diplomáciának a lehető legkeményebb álláspontot kell képviselnie - fogalmazott Szijjártó Péter.

(mfor.hu)