A brit pénzügyi felügyelet (FCA) már a második környi fintech céget indítja el "regulatory sandboxában", vagyis abban a tesztkörnyezetben, ahol valódi, de kisebb számú ügyfélnél próbálhatják ki a szolgáltatásukat.

Elindult az FCA fintech tesztpályájának második köre, ezúttal 31 fintech jelentkezését fogadták el a 77 kérelemből. Az MNB - amely szintén gondolkozik egy hasonló keretrendszer kialakításán - így magyarázza el az idei stabilitási jelentésében, hogy mi az a regulatory sandbox:

A regulatory sandbox egy olyan szabályozói keretrendszer, ahol az újonnan feltörekvő fintech cégek az általuk kifejlesztett pénzügyi termékeket meghatározott ideig tesztelhetik valós ügyfeleken. A fintech cégek ideiglenesen mentesülhetnek a prudenciális megfelelés alól vagy korlátozott engedélyhez juthatnak.


A brit regulatory sandboxban ez a második kör, amikor új startupokat fogadnak be, az első körben 24 cég kérelmét fogadták el a 69-ből, a következő kört idén novemberre tervezik. Ezúttal biztosítási, kiskereskedelmi, fizetési, lakossági banki és lakossági hitelezési szolgáltaással foglalkozó fintecheket fogadtak. Az új ötletek között van blockchain alapú fizetési megoldás és mesterséges intelligenciával működő pénzügyi tanácsadó is.

A regulatory sandboxról részletesebben itt írtunk.

(Finextra)