A bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítése érdekében indított kormányzati program teljes támogatási keretét lejegyezték a szolgáltatók, így összesen több mint 60 ezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni. Eddig több mint 15 ezer terminált telepítettek az elfogadóhelyeken a pénzintézetek - derül ki az NGM sajtóközleményéből.

A készpénzkímélő elektronikus fizetési megoldásokról is szó lesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Már csak néhány hely maradt, ne maradjon le róla!A kormány kiemelt célja a készpénzállomány csökkentése, az NGM ezért 2016-ban támogatási programot indított az elektronikus fizetési infrastruktúra fejlesztése érdekében. A tavaly indult bankkártya-elfogadóhely telepítési program első lépcsőjében mintegy 30 ezer terminál telepítését vállalták a pénzintézetek, ennek már a több mint felét forgalomba is helyezték a programban részt vevő szolgáltatók.

A szükséges felkészülési időt követően hónapról-hónapra nő a kihelyezett kártyaolvasók száma. A program második lépcsőjében újabb 30 ezer terminál telepítésének támogatását biztosítja a kormány, eszközönként 80000 forint támogatást nyújt a költségvetés.

Az NGM legújabb készpénzmentesítő terveiről itt, a készpénzhasználatban látható trendekről itt írtunk korábban.

A szolgáltatók a második ütemben is az ingyenes telepítés mellett legfeljebb 1% forgalomarányos díjat számíthatnak fel. A korábban jellemző 3-5% díjtételt tehát jelentősen csökkentik, illetve a több jogcímen kiszámlázott tételek helyébe egy fizetési kötelezettség lép. Így a kisebb vállalkozások, kereskedelmi egységek is méltányos költségszinten tudják a bankkártyákat elfogadni fizető eszközként, amelynek forgalombővítő hatása lehet.

Kifutott Varga készpénzgyilkos programja


A "Bankkártya-elfogadó terminálok számának növeléséhez nyújtott támogatás" című felhívásra beérkezett támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló keretet, ezért a programot a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 14. 15 órától felfüggeszti. Támogatási kérelmek benyújtására ezt követően nem lesz lehetőség - tájékoztatott az NGM.

Az első program elindulása óta eltelt 11 hónap alatt 15 ezer terminált helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, így -ne legyen igazunk - de kétségesnek tűnik, hogy év végéig az eredetileg vállalt 30 ezer terminált ki tudják helyezni. Illetve azt is kétségesnek tartjuk, hogy a másfél év alatt összesen 60 ezer terminál telepítése időre 8jövő év közepére) megtörténik.


A készpénzkímélő elektronikus fizetési megoldásokról is szó lesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Már csak néhány hely maradt, ne maradjon le róla!