Üzlet

Robotok tüntetnek el rengeteg szakmát, de mi az, ami marad?

Portfolio
Az utóbbi időben már a világ legfényesebb elméi is azzal riogatnak, hogy pár év vagy évtized múlva a robotok és automatizmusok veszik el végérvényesen az emberek elől a munkát. De mit tehet az egyszeri munkavállaló, hogy biztosítsa jövőjét? Hát olyan szakmát választ, amire biztosan szükség lesz a jövőben is. A kreativitást vagy szociális készségeket igénylő munkakörök mellett van egy foglalkozás, ami az automatika és a gépek világában biztosan nem tűnik majd el: informatikusra biztosan szükség lesz.
Elismert tudósok között is többen akadnak, akik veszélyre figyelmeztetnek amiatt, mert a technológiai fejlődés exponenciális, míg az emberi fejlődés "csak" lineáris. A világ egyik legfényesebb elméje, Stephen Hawking szerint például

a mesterséges intelligencia eddig kifejlesztett primitív formái nagyon hasznosak bizonyultak, de veszélyes lehet valami olyat létrehozni, ami egyenértékű vagy képes felülkerekedni az emberen.

Az ehhez hasonló apokaliptikus gondolatoknál jóval földhözragadtabbnak tűnhet, ugyanakkor annál húsbavágóbb probléma, hogy az exponenciális gépi fejlődés egy sor szakma eltűnését, ha úgy tetszik, elértéktelenedését is felgyorsítja. Mivel az algoritmusok és robotok egyre komplexebb feladatokat képesek elvégezni automatikusan, ezért mind több munkakör kerül veszélybe.

Például idővel nem lesz szükség a pénztárosok jó részére, ha belegondolunk, már Magyarországon is viszonylag nagy sikerrel működnek önkiszolgáló pénztárak. A sofőröket az önvezető autók váltják le, de olyan komplexnek hitt területeken is félthetik az állásukat a munkavállalók, mint például a pénzügyi tanácsadás vagy éppen a biztosítások.

A Bank of America elemzése szerint a robotok és más mesterséges-intelligencia szoftverek egy évtizeden belül az ipari munkahelyek 45 százalékát vehetik el, és ezzel 9 milliárd dollárral csökkenthetik a cégek munkabér-költségét. Eközben 20 évre előre tekintve a pénzügyi szektorban 25 millió állás szűnhet meg amiatt, mert robot-tanácsadók veszik át az emberek helyét

Az Oxford University adatai szerint pedig például a hitelügyintézők, portások, jogi asszisztensek, taxisok és sofőrök munkáját vehetik át nagyon magas valószínűséggel a robotok.

Robotok tüntetnek el rengeteg szakmát, de mi az, ami marad?
Moshe Vardi, a Rice Egyetem számítástechnikai professzora úgy fogalmazott egy februári nemzetközi konferencián, hogy:

Olyan időket élünk, amikor a gépek képesek lesznek jobban elvégezni a legtöbb feladatot, mint az emberek. A társadalmaknak szembe kell nézniük ezzel a kérdéssel még mielőtt tényleg aktuálissá válik: ha a gépek közel minden emberi munkát képesek lesznek elvégezni, akkor az emberek mit fognak csinálni?

Mégis mit lehet tenni?

Az első és legfontosabb, amit a (jövőbeni) munkánk biztosítása érdekében tehetünk, az a tanulás. A magas hozzáadott értékű munkákat ugyanis jóval nehezebb automatizmusokkal felváltani, mint az egyszerűbb, alacsonyabb képzettséget vagy azt sem igénylő munkákat. Az oktatáspolitika gyakorlatiasabbá tétele, a duális képzések, a szakiskolák és a magánszektor közös képzési programjai az oktatás legalsóbb szintjeitől a legfelsőbbig mind olyan irányok, amelyekkel sokat lehet segíteni a munkavállalók és a cégek jövőbeni helyzetén.Mindeközben a leendő munkavállalók már csak azért sem járunk rosszul a tanulással, mert ahogy a Világbank egyik tanulmánya rámutat,

minden egyes év, amit az iskolapadban töltünk, átlagosan 10 százalékkal növeli a jövőbeni fizetésünket.

Ahogy Gerd Leonhard, a Futures Agency jövőkutatója pedig nemrégiben az MTA-n tartott előadásában kifejtette,

a robotok elveszik a munkánkat, ehhez ne legyen kétsége senkinek. Amit viszont nem lehet automatizálni, annak az értéke rendkívül megugrik. Ilyenek lesznek az emberi vagy etikai vonatkozású, kreatív vagy képzelőerőt igénylő munkakörök.

Vagyis például zenészekre, ügyvédekre, orvosokra és ami az egyik legfontosabb:

informatikusokra lesz szükség. Ők azok ugyanis, akik az automatizálás folyamatában segítenek, és az automatikus rendszereket képesek irányítani és kreatívan fejleszteni.

Magyarországon is kevés az informatikus Egész Európában növekvő tendencia az informatikus szakemberhiány, több százezer a betöltetlen álláshelyek száma, és Magyarországon is több mint 10 000 informatikus hiányzik jelenleg a munkaerőpiacról. Mindemellett a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül sem látnak elegen perspektívát ebben a szakmában. Ezen kíván változtatni a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Legyél Te is Informatikus! programja, amelynek keretében a vállalatnál dolgozó szakemberek önkéntes alapon, rendkívüli informatikai órák keretében ismertetik meg a fiatalokat az IT karrier perspektíváival. Bár az informatikus pálya az anyagilag is megbecsült foglalkozások egyike, mégsem tűnik elég vonzónak a fiatalok számára, akik vélhetően nincsenek tisztában a szakmai karrierlehetőségekkel. A Legyél Te is Informatikus! program legfontosabb célkitűzése, hogy a sztereotípiák és a gátak ledöntésével mind a szülők, mint a pályaválasztás előtt álló gyerekek nyitottabbá váljanak korunk egyik legfontosabb hivatására. A Legyél Te is Informatikus! szerves része a programhoz készült weboldal is, ahol az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak a szakmáról, versenyekről, gyakornoki lehetőségekről.

A digitalizáció a nagyvállalatokat gyakorlatilag minden iparágban elérte, de a trend a kkv-k körében is érezhetően teret nyer. Előbbire kiváló példát jelentenek az amerikai bankok, ahol már majdnem minden harmadik bankár munkája kötődik az informatikához. A Goldmannál Sachsnál a 37 ezer dolgozóból 12 ezer alkalmazott munkája kötődik valamilyen szinten az informatikához, közülük 9 ezren mérnökök, de hasonlóak az arányok a többi globális nagybanknál is. És egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a tendencia minden iparágban csak erősödni fog.

Cikkünk megjelenését a Legyél Te is Informatikus! program alapítója, a T-Systems Magyarország támogatta.

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nagy márton ngm