Legyen szó Amerikáról, Európáról, Afrikáról, vagy Ázsiáról a sört mindenhol szeretik, így a sörgyártás meglehetősen jól jövedelmező iparággá nőtte ki magát, amit ki is használnak a szakma nagyágyúi. Na, de melyek a világ legnagyobb sörgyártó vállalatai?
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia10. Groupe Castel


Éves sörgyártás: 32,9 millió hektoliter

Az 1949-ben alapított francia italgyártó továbbra is alapítója, Pierre Castel nevét viseli, és családja azóta sem adta ki kezéből a vállalat irányítását. A Castel nem csak, hogy Európa egyik vezető bortermelője, de egyre nagyobb súlya van az afrikai rövidital piacon is. A cég legismertebb sörmárkája a Flag és a Castel.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

9. Kirin


Éves sörgyártás: 42,5 millió hektoliter

A japán sörgyártó régi múltra tekint vissza. A Kirint 1885-ben alapították, azonban azóta már a Mitsubishi Group része lett, és saját sörei mellett (Ichiban Schibori, Akiaji, Fukkoku, Tanrei ) olyan külföldi söröket is forgalmaz, mint a Budweiser és a Heineken.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

8. Yanjing


Éves sörgyártás: 45 millió hektoliter

Kína harmadik legnépszerűbb sörét csak 1980-ban kezdték el készíteni, azonban 1995-óta már a Yianjing a kínai kommunista párt "hivatalos" söre, sőt a 2008-as olimpia játékok egyik fő szponzora is a Yianjing volt.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

7. Asahi


Éves sörgyártás: 59 millió hektoliter

Asahi sört először 1892-ben gyártottak, azonban azóta rengetek változáson ment keresztül a cég, aminek köszönhetően az Asahi mára Japán legnagyobb sörfőző vállalatává nőtte ki magát.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

6. Tsingtao Brewery Group


Éves sörgyártás: 79,2 millió hektoliter

Kína második legnagyobb sörgyártója is érdekes múltra tekint vissza, 1903-ban két német telepes fektette le a mostani Tsingtao csoport alapjait. Azóta már a világ minden táján megvetették a lábukat, a 70-es évek óta pedig a Tsingato az Egyesült Államok legnépszerűbb kínai sörmárkája.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója5. Molson-Coors


Éves sörgyártás: 95,2 millió hektoliter

Az amerikai Molson-Coors története is Németországban kezdődött, alapítója, Adolph Coors az 1870-es években emigrált az Egyesült Államokba, ahol Colorado államban alapította meg sörmárkáját. 1959-ben a vállalat találta fel a dobozos sört, ma pedig ők a Nascar hivatalos szponzorai.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

4. Carlsberg


Éves sörgyártás: 116,9 millió hektoliter

A dán sörgyártó több mint 500 különböző sörmárkát értékesít, a legismertebb a Carlsberg, a Tuborg, az 1664, a Holsten és a Kronenburg.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

3. China Resources Snow Breweries


Éves sörgyártás: 118,8 millió hektoliter

A kínai sörgyártó a China Resources Enterprise és a SABMiller közös vállalata. vállalat Kína legnagyobb sörgyártója, a kínai sörgyártás közel ötödét adja. A cég márkái nálunk kevéssé ismertek, kínában viszont a legnépszerűbbek között vannak: Snow, Blue Sword, Green Leaves, Huadan, Huadan Yate, Largo, Löwen, New Three Star.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

2. Heineken


Éves sörgyártás: 200,1 millió hektoliter

Néhány kis kitérőtől eltekintce a világ második legnagyobb sörgyártója még mindig családi kezekben van. A holland vállalatot 1864-ben alapították, átvéve az 1592-ben alapított "De Hooiberg" sörkészító amszterdami üzemet. A csoporthoz több mint 170 márka tartozik, a legismertebbek a Heineken, az Amstel, a Cruzcampo és a Birra Moretti. Ehhez a csoporthoz tartozik a Soproni is.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója

1. AB InBev


Éves sörgyártás: 433,9 millió hektoliter

A belga székhelyű italgyártó agresszív felvásárlási stratégiájának köszönhetően mára már a világ legnagyobbjává nőtte ki magát, messze megelőzve legnagyobb versenytársait, a SABMillert és a Heinekent. A csoporthoz több mint 500 márka tartozik, a legismertebbek a Stella Artois, a Brahma, a Beck's, a Corona és a Leffe.

Itt a világ 10 legnagyobb sörgyártója