Felülviszgálta az idei vére szóló előrejelzéseit az OPEC, melyben a vártnál nagyobb keresletre számít az idei, és a következő évre vonatkozóan is, miután a második negyedévben a fogyasztás felülmúlta a várakozásokat.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Közzétette legfrissebb havi jelentését az OPEC, amelyben a 2017-es év keresletre vonatkozó várakozásaikat 1,42 millió hordó/napra emelték, ami 50 ezerrel több az előzetes számokhoz képest. Ezzel egyébként összesen napi 96,8 millió hordóra taksálják a keresletet, ami főként a nyugati országok és Kína felől érkező keresletnövekedésnek köszönhető.

Az Opec főtitkára, Mohammed Barkindo hétfői beszédében azt is kiemelte, hogy a megnövekedett kereslet hatására az olajtartalékok is csökkenhetnek, amely segíteni azon törekvéseket, melyek szerint az OPEC, és a nem Opec-tagországok napi 1,8 millió hordóval csökkentenék a kitermelést ezzel segítve az árfolyamot.

Az Opec-tagországok most fókuszba kerültek, mivel néhány ország - Líbia, Nigéria - jóval nagyobb mértékben növelte a kitermelését, mint az várható volt. Egyébként Venezuelában, Irakban, és Szaúd-Arábiában csökkent a kitermelés, ami nagyjából ellensúlyozni tudta a Nigériában tapasztalt növekedést. Az Opec-tagországok jelenlegi kitermelése mindent összevetve nagyjából közelít ahhoz, amit a kartell az év elején kitűzött célul.

A nem Opec országok kínálata 2017-ben várhatóan napi 780 ezer hordóval emelkedhet, míg jövőre 1 millió hordóval, összesen napi 58,8 millió hordóra növekedhet a kitermelés.

(Financial Times)