A Portfolio által megkérdezett alapkezelők február óta nem voltak ilyen megosztottak a forint következő három hónapos teljesítményét illetően, azonban a legtöbben továbbra is egy mérsékeltebb, maximum két százalékos elmozdulást várnak. Egyéves időtávon 2015 júniusa óta nem fordult elő, hogy minden lehetséges opciót bejelöltek az alapkezelők.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Accorde, Allianz, CIB, Concorde, Dialóg, Diófa, Equilor, Generali, OTP.

A forint árfolyama júliusban másfél százalékot erősödött az euróval szemben, így közel került a 300 forintos kerek árfolyamhoz, azonban 303-nál egy jelentősebb ellenállásba ütközött az árfolyam, ahonnan fordult és 305-ig korrigált augusztus elején. Utoljára 2016 októberében volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

Most akkor vegyünk eurót vagy sem?


Az augusztusi felmérés két éve nem látott mértékben osztotta meg az alapkezelőket, egyéves időtávon extrém, öt százaléknál nagyobb forint erősödés, de akár öt százaléknál nagyobb gyengülés is elképzelhető, a többség egyébként a forint gyengülést tartja valószínűbbnek.

Most akkor vegyünk eurót vagy sem?


Az alapkezelői válaszokból képzett hangulati indikátorok közül a rövid távú várakozások mutatója alapján stagnált a gyengülésre fogadók aránya, tehát nem lettek pesszimistábbak az alapkezelők.

Most akkor vegyünk eurót vagy sem?


12 hónapos időtávon viszont pesszimistábbak az alapkezelők, nőtt a gyengülésre fogadók aránya.

Most akkor vegyünk eurót vagy sem?


A 3 hónapos időtávra vonatkozó kötvénypiaci várakozások a MAX-index esetében közel egységesek, az alapkezelők többsége nem vár 2 százaléknál nagyobb elmozdulást. Elmondható az is, hogy egyéves időtávon az alapkezelők többsége nem vár öt százaléknál nagyobb emelkedést, de vannak olyanok, akik a MAX-index esését várják.

Most akkor vegyünk eurót vagy sem?


Most akkor vegyünk eurót vagy sem?