A stratégiailag kiemelt fontosságú nőgyógyászati területhez kapcsolódóan bővítette tovább termékportfólióját a Richter egy ma bejelentett megállapodással. A magyar gyógyszercég a svéd Pharmanest saját fejlesztésű innovatív fájdalomcsillapító hatású készítményét fogja forgalmazni Európában, Latin-Amerikában és néhány egyéb országban.
Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mi a bejelentés?


A Richter ma jelentette be, hogy értékesíteni fogja Európában, Latin-Amerikában és néhány egyéb országban a Pharmanest SHACT (Short Acting Lidocaine) technológiáját, ami egy saját fejlesztésű, innovatív fájdalomcsillapító hatású készítmény.

Ezzel a Richter a kiemelten fontos nőgyógyászati területet erősíti, ugyanis a svéd klinikai vizsgálatok megállapították, hogy a kifejlesztett termékkel való kezelést követően jelentősen csökkent a nőgyógyászati beavatkozáson áteső hölgyek fájdalom- és diszkomfort érzete anélkül, hogy az eljárás kellemetlen mellékhatásokkal járna.

Mit jelent ez a Richter számára?


A megállapodás értelmében, a szerződés aláírásakor a Richter mérföldkő kifizetést teljesít. Emellett, a termék bevezetését követően, a Pharmanest további, forgalomhoz kötött mérföldkő kifizetésekre és kétszámjegyű royalty bevételekre is jogosulttá válik.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a nőgyógyászati termékek fejlesztésével és értékesítésével javítani tudjuk a nők életminőségét minden korcsoportban. Ez a megállapodás egy újabb lépésnek tekinthető a nőgyógyászati termékkörünk világpiacon történő további bővítése felé, amely egyúttal az egyik legfontosabb stratégiai kezdeményezésünk is egyben


- jegyezte meg Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója.

Egyelőre még pontosan nem tudni, hogy milyen áron fogja bevezetni a Richter a készítményt, de az bizonyos, hogy gyógyszerártámogatás nélkül kerül forgalomba - a méhen belüli eszközök (IUD) jellemzően sehol sem rendelkeznek ártámogatással -, viszont jelenleg egyetlen olyan fejlesztés, vagy termék sincs a piacon, amely versenytárs lenne. A várakozások szerint a termék eladásaiból származó bevételek hat év múlva futhatnak fel a csúcsra, akkor 20 millió euró körüli bevételekre lehet majd számítani Európában, Latin-Amerikában, Oroszországban, és más FÁK-országokban együttvéve, ami után kétszámjegyű royalty bevételekre jogosult a Pharmanest. A megállapodás a szabadalmi jogok lejártáig, 2031-ig szól. A készítmény forgalomba hozatala 2019 első negyedévétől várható az egyes országokban, nyilatkozta a Portoflio-nak a Richter.

Mit csinál Pharmanest?


A Pharmanest AB (www.pharmanest.se) egy magánkézben lévő svéd gyógyszeripari vállalat, amely a szülészeti-nőgyógyászati eredetű fájdalom csillapítására szolgáló
termékeket fejleszt. A Pharmanest AB alapítói a Karolinska Intézet tudósai; a nyálkahártyán keresztül történő fájdalmcsillapítás ötlete a női szaporító szervek érző idegpályáinak azonosításához köthető.

A Pharmanest legnagyobb tulajdonosai között található az Östersjöstiftelsen (Balti és Kelet-európai Tanulmányok Alapítványa), amelyet a Svéd Kormány 1994-ben hozott létre. Célja a kutatás és a doktori képzés támogatása a Söderöm Egyetemen; az alapítvány jelenleg közel 6 millió SEK értékű portfoliót kezel. Ide tartoznak a Recipharm Venture Fund, amely a Recipharm, az egyik vezető (CDMO) gyógyszeripari vállalat része, illetve a Praktikerinvest, amely a Praktikertjänst Csoport befektetési vállalata, Svédország legnagyobb magán egészségügyi és fogorvosi szolgáltatója, amelyet fogorvosok, orvosok és egyéb gyógyászati szakemberek működtetnek.

(BÉT)