Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb volt a forgalom a tőzsdén jegyzett Mészároshoz köthető részvényekben, az Opusban és a Konzumban is, voltak olyan napok, hogy a nem BUX-tag Konzum-részvények forgalma több blue chip forgalmát is meghaladta. A megugró forgalom következtében nem csak a befektetők, de a szolgáltatók figyelmét is felkeltették a Mészáros-papírok, szeptember 18-tól a Konzum részvényei 0,45 százalékos súllyal szerepelnek majd a BUX-ban, míg az Opus egy fontos nemzetközi indexbe, a bécsi tőzsdeindexbe (CECE) is bekerült.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Mészáros-sztori


Az Opus (akkor még Opimus néven futott) és a Konzum idén márciusban került az érdeklődés középpontjába, amikor Mészáros Lőrinc jelentős részesedést vásárolt mindkét vállalatban. A bejelentés alaposan megmozgatta a papírok árfolyamát, kevesebb mint két hét alatt közel duplájára emelkedett mindkét vállalat esetében, azóta pedig egészen elképesztő árfolyam-elmozdulásokat láttunk, többször irreálisan magas forgalom mellett. Idén júliusban volt olyan pont, amikor a Konzum-részvények árfolyama 6000 százalékos emelkedésben is volt, de arra is volt példa, hogy a nem BUX-tag Konzum-részvények forgalma több blue chip forgalmát is meghaladta. A hatalmas kereslet miatt nem csak a befektetők figyelme irányult a Mészáros-papírokra, a Konzum-részvényei szeptember 18-tól 0,45 százalékos súllyal szerepelnek majd a BUX-ban, míg az Opus egy fontos nemzetközi indexbe, a bécsi tőzsdeindexbe (CECE) is bekerült.

Azóta persze a cégek struktúrája is jelentősen megváltozott, Mészárosék folyamatosan növelték a részesedésüket a két vállalatban személyesen, és különböz cégeken keresztül is, jelenleg pedig így néz ki a tulajdonosi struktúra:

Opimus


  • Mészáros Lőrinc 24,37%
  • Konzum PE Magántőkealap 24,53%
  • Konzum Management Kft. 15,86%
  • Status Capital Zrt. 8,38%
  • Saját részvény 5,67


Konzum


  • Mészáros Lőrinc 19,54%
  • Jászai Gellért 10,43%
  • Konzum PE Magántőkealap 43%
  • Takarékbank 2%

Na, de mivel is foglalkozik a Konzum és az Opus?


Az Opimus története több, mint 100 évre nyúlik vissza, hiszen a vállalatot 1912-ben alapították, akkor még Philaxia Szérumtermelő volt a vállalat neve. A vállalat elkezdte gyártani a világon elsőként kidolgozott sertéspestis elleni szérumot, ezt követően számos állatbetegség ellen fejlesztettek ki szérumokat. 1924-ben már humánoltóanyag-termeléssel is foglalkoztak. Később folytatódott az oltóanyagok gyártása, főként az állatgyógyszergyártás maradt a fókuszban, majd pénzügyi nehézségek és privatizációs folyamatok után 1998-ban a Phylaxia Pharma részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére. A holdingszerkezetben működő vállalatnak akkor több leánycége is volt, a leányvállalatok az energia- média-, agrár- és autóipari szektorban tevékenykedtek. 2013-ban a menedzsment átalakulását követően nevet váltott a vállalat, megváltak az alacsony eredménytermelő képességű leánycégeiktől, a vállalatcsoportot pedig Opimus Groupra nevezték át. A vállalat egymás után lépett be különböző iparágakba, például a médiába, nehéziparba, szállodaiparba, építőiparba, az ingatlan - és vagyonkezelésbe. A vállalatot augusztus 3-i közgyűlést követően nevezték át Opus Global-ra.

Kezdetben 1988-ban kereskedelem és termelés tartozott a Konzum profiljába, majd az ingatlanhasznosítás, ügyviteli szolgáltatás, és befektetések irányítása. Az anyavállalat fő tevékenysége 2016.06.30-ig számviteli szolgáltatás nyújtása volt, a tevékenységekből kikerült a saját tulajdonú ingatlan bérbeadás és a számviteli szolgáltatás. A korábban építőanyag kereskedelemmel foglalkozó leányvállalat is kikerült a holdingból, így az építőanyag kereskedelmi tevékenység is megszűnt. A friss tevékenységekben előtérbe került a vagyonkezelés és a projektmenedzsment, a befektetésekkel kapcsolatos stratégiai döntéseket az anyavállalat hozza meg, az operatív irányítást pedig a leányvállalatokra bízza.

Mit csinált az árfolyam március óta?


A Konzum árfolyama február 24-én, a bejelentés napján még 57 forinton zárt, miután azonban kiderült, hogy Mészáros Lőrinc részesedést szerzett a cégben, az árfolyam napi limittel, közel 20 százalékkal emelkedett gyakorlatilag hónapokig, július 22-ére a papírok egészen 3178 forintig emelkedtek, ami az jelenti, hogy csak az idén 6231 százalékos (!) pluszban is állt a vállalat árfolyama. Azóta már némileg visszaestek a papírok, jelenleg 2194 forinton áll az árfolyam, így a Konzum az idén már "csak" 4201 százalékos pluszban áll.

Szintet léptek Mészáros cégeiAz Opimus részvényeinél hasonló folyamatok mentek vége, 39 forintról júliusig egészen 235 forintig raliztak a papírok, ami után egészen 144 forintig esett az árfolyam. Jelenleg újra 196 forint környékén oldalaznak a részvények, ami azt jelenti, hogy az év eleje óta 405 százalékot emelkedett az Opus árfolyama.

Szintet léptek Mészáros cégeiEgyébként a mai bejelentésekre az Opus 1,5 százalékot esett, míg a Konzum papírjai 1,6 százalékot emelkedtek.

Szintet léptek Mészáros cégei


Szintet léptek Mészáros cégeiCímlapkép forrása: Shutterstock