Újabb figyelmeztetés érkezett az amerikai piacról: az Absolute Strategy Research társalapítója és befektetési főelemzője úgy véli, hogy túlfutottak az amerikai részvények és a jelenlegi árazás már irreálisan magas.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Ian Harnett úgy gondolja, hogy hatalmas csalódás éri majd a piacot, mivel a cégek és a háztartások elkezdték elkölteni azt a pénzt, amit Trump adócsökkentésén remélnek megspórolni majd - írja a CNBC. Pedig szerinte - idén legalábbis - nem lesz semmilyen adócsomag. A kongresszus jelenleg azon dolgozik, hogy Obama egészségügyi törvényeit lecseréljék, ezzel is elveszik a fókuszt az adócsomag összeállításáról, ami többek közt emiatt is késni fog - véli az elemző.

Hozzátette, hogy szerinte Trump protekcionizmusa ártani fog majd a multinacionális, de amerikai székhelyű vállalatoknak. Véleménye szerint ezek a cégek a világon mindenhol megkeresték a legolcsóbb munkaerőt, tőkét és forrásokat, a protekcionizmus miatt megnövekedett kiadásaik viszont ártanak majd a profitjuknak.

Reflektált a befektetők optimizmusára is: szerinte a "hard data" semmiben nem támasztja alá a közvélemény-kutatásokban látható derűlátást. Úgy véli, hogy az inflációs nyomás enyhül, ami tükröződik egyes állampapírok hozamain is, a ciklikus részvények helyett pedig a defenzív papírok teljesítettek igazán jól december óta.