Egy nappal azok után, hogy a JP Morgan vezére kifakadt a Bitcoinra, a bank gyakorlatilag kiadta nemhivatalos iránymutatását a kriptopénzekről. A JP Morgan egyik legnagyobb gurujának tartott Marko Kolanovic írásának már az első mondata is ijesztő lehet a Bitcoin-befektetőknek.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Egy új eszközosztály vagy egy piramisjáték a kriptopénz?
- ezzel a felütéssel indítja a JP Morgan stratégája írását, ami egy nappal a bank vezérigazgatójának szavai után jelent meg.

2017.09.13 09:57 Az emberiség elleni bűntett a Bitcoin, avagy így kell profin ledumálni az árfolyamot
A Zerohedge által teljes egészében közölt rövid állásfoglalásában a stratéga a befektetést övező legfontosabb kockázatokra akar rámutatni és öt kérdést tesz fel:
  • Mik is egyáltalán a kriptodevizák?
  • Devizának számítanak a kriptopénzek?
  • Vagy esetleg nyersanyagnak?
  • Csődbe tudnak menni?
  • Piramisjátékok?

Ezeket a kérdéseket meg is válaszolja 1-1 bekezdésben a szakértő. Meglátása szerint elképzelhető, hogy a kriptodevizát előállító egyes technológiák nagyon értékesek lesznek, azonban azok kínálatát nem felügyeli a jegybank, éppen a tőkeszabályozás kikerülésére, adóelkerülésre és a feketeweben végrehajtott tranzakciók lebonyolítására alkalmasak.

Kolanovic most azt állítja, hogy a kriptodevizákat nem lehet megbízhatóan értékelni (nincs mögötte fundamentális gazdaság, ami meghatározza a termékek és szolgáltatások keresletét és kínálatát, nincs mögötte infláció, nincs kamatkülönbözet), miközben jelentős szélsőséges kockázatok övezik, amelyek elsősorban a szabályozásból, esetleges betiltásból fakadnak.

"Amennyiben a kriptopénzeket olyan mértékben kezdenék el használni, hogy versenyre kelnek bizonyos országok fizetőeszközével, akkor rövid időn belül elkezdenék ezeket szabályozni vagy tiltani. Ha nem is veszélyeztetné a kormányok monetáris kiváltságait a kriptopénz, akkor is elég zavaróvá válhat a döntéshozók körében, mivel alkalmas a tőkeszabályozás és adófizetés kikerülésére. Láttunk már ilyen reakciót kormányok részéről, legutóbb Kínában és a trend valószínűleg tovább folytatódik, egyre többen fognak lecsapni a kriptodevizákra" - vetíti előre Marko Kolanovic. Azt is érdemes felidézni, hogy pár nappal ezelőtt olyan hírek is elterjedtek, hogy Kína betiltaná a Bitcoint.

Sőt, az egész kriptopénz-piac párhuzamot mutat a csaló piramosjátékokkal
- figyelmeztet az utolsó kérdésre adott válaszában. Itt kitér arra, hogy az első bányászok óriási összegekhez juthatnak, míg később a bányászat egyre nehézkesebb, a belépők haszna folyamatosan csökken, majd egyszerűen nem éri meg bányászni, ami a rendszer végét jelezné. "Egy ilyen piramisjáték esetén kialakul egy olyan út, hogy a "befektetők" kikerülik az eredeti láncot és elindítanak egy saját láncot. Vagyis a kriptodevizák rendszere jelenleg úgy működik leegyszerűsítve, hogy amint jövedelmezőbb új kriptopénzt indítani, mint a meglévőt bányászni, akkor új "devizák" születnek. És ez a folyamat addig tart, amíg van megfelelő hajlandóság, akarat és tájékozatlan vásárlók" - magyarázza a JP Morgan embere.

Nem tudjuk, hogy a kriptodevizák árfolyama felfelé vagy lefelé megy a közeljövőben, a devizák történelme, a kormányzati lépések és a pénzügyi csalások azonban azt mutatják, hogy a kriptopénzek jövője nem lesz túl fényes
- vélekedett a stratéga.

Másfél nap alatt a Bitcoin árfolyama 12%-ot zuhant, vagyis a bank két szakétőjének kijelentései megtették a hatásukat.

Címlapkép forrása: LEON NEAL / AFP