A sok összeomlást váró jóslat után egy optimista vélemény is érkezett 2018-ra: a Goldman Sachs stratégája szerint jövőre tovább emelkedhetnek a részvénypiacok. A Goldman alapkezelője a feltörekvő országok részvénypiacait preferálja a fejlett országokkal szemben.

2018-ban tovább emelkedhetnek a globális részvénypiacok, bár az emelkedés mérsékeltebb lesz, mint idén. A globális részvénypiacok értékeltsége magas a historikus átlaghoz képest, de a makrogazdasági környezet kedvez a tőzsdéknek - véli a Goldman Sachs alapkezelője. A kamatkörnyezet alacsony ráták jellemzik, a GDP stabil, az infláció nem veszélyes, ez pedig magas árazási szinteket eredményez.

A részvénypiacokon a feltörekvő piacokat preferálja a Goldman Sachs a fejlett piacokkal szemben. A kötvénypiacokkal szemben pedig a részvénypiacokat kedveli a stratéga.

A Goldman ajánlásai 2018-ra:
  • A dollár erősödhet az amerikai kamatemelésekkel párhuzamosan, ami egy bizonyos pont után az amerikai gazdaságot visszafoghatja
  • Az európai és a japán részvényekben most több az érték, mint az amerikai részvényekben
  • A nem ciklikus fogyasztási javak szektort az e-kereskedelem formálhatja át, az autószektor pedig az elektromos járművek penetrációjának növekedése miatt szakadhat szét


Jövőre három kamatemelést vár a Fedtől a Goldman Sachs. Viszont az infláció gyorsulása nem az egyetlen kockázat jövőre. Veszélyes lehet, ha a kamatok gyorsabban emelkednek, mint ami most be van árazva az eszközökbe és azok az eszközök, amelyek a lazításból profitáltak, mint például a vállalati kötvények vagy a jelzálogfedezetű kötvények, egy eladási hullámtól szenvedhetnek - véli a Goldman szakértője.

(Bloomberg)

A címlapkép forrása: Shutterstock