Előfizetői tartalom

Mi történt a kkv-szektorban? - Kik a legjobbak?

Portfolio
2003-ban a középvállalatok száma megközelítette a 6 ezret, az általuk megtermelt hozzáadott érték 7 százalékkal bôvült. Az 1600 milliárd forint értékű GDP-jük súlya változatlan a Magyar gazdaságban: a növekedési ütemük magasabb, mint a kis- és mikrovállalkozások körében kimutatható fejlôdés, bôvülésük alacsonyabb viszont, mint a nagyoké. A középvállalatok a nemzetgazdaság vállalati szektorában megtermelt hozzáadott érték 20 százalékát állították elô 2003-ban. A foglalkoztatott létszám szerinti súlyuk ennél egy százalékkal magasabb. Más fontosabb mutató szerint, mint például a saját tôke vagy az export, részarányuk a nagyvállalati túlsúly miatt alacsonyabb a kétötödnél. Az export 12 százalékát a közepes cégek realizálják, amely a kis- és mikrovállalkozások 4-4 százalékos részesedéséhez viszonyítva jelentôs. A 3000 milliárd forint értékű saját tôkéjük éppen egyharmada az összes nagyvállalat vagyonának és kétszerese a kisvállalati szektorban működtetett tôkének - derül ki az Ecostat kutatásaiból.

A KÖZÉP-TOP rangsor vállalatainak jóval több, mint fele az iparba tartozik. Ezen belül a gépipari és fémfeldolgozási vállalkozások, valamint az élelmiszeripari és vegyipari cégek dominálnak. Hosszú évek óta megfigyelhetô, hogy az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág vállalatai a lista közel egynegyedét foglalják el. Ebben az ágban a gazdasági tevékenységet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés