Előfizetői tartalom

Vártnál magasabb hiány a folyó mérlegben - 567 m eurós deficit

Portfolio
2003. júniusban 567 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A piaci elemzõk várakozásaiból számított konszenzus 400 m euró körül alakult. Az áruforgalom hiánya júniusban kisebb volt az elõzõ hónap értékénél. Az idegenforgalom egyenlege több hónap után ismét javult, ugyanakkor az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások egyenlege az elõzõ hónaphoz képest hasonló mértékben romlott. Ezért a reálgazdasági tranzakciók mérlege nem mutatott érdemi változást. A jövedelem és transzfermérleg egyenlege az elõzõ hónaphoz képest nagyobb hiányt mutatott. A nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan júniusban 80 millió euró forrásbeáramlás történt, így a folyó fizetési mérleg hiányát továbbra is elsõsorban a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 248 m eurót tett ki, mely kb. 230 m euróval magasabb, mint tavaly júniusban volt. Az export az euróban számított értékindex szerint 3.8%-kal csökkent, míg az import 3%-kal bővült.A szolgáltatások és jövedelmek együttes egyenlege közel 100 m euróval volt kedvezőtlenebb mint tavaly ugyanekkor. A jövedelmeknél ismét tapasztalható volt az a szezonális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés