Portfolio signature

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.
Kiemelt témaként foglalkozzunk ezzel a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai eseményről!

A hitelpiac egészénél gyengébben teljesített ez a szegmens tavaly Magyarországon is: a magyar hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek az állománya 2023-ban 3,3%-kal 2600 milliárd forintra csökkent, az árfolyamhatás kiszűrése mellett pedig stagnált – állapította meg a jegybank. Egyedül a lakóingatlan-projektek és az ipari ingatlanok hitelállománya bővült, utóbbi nagy mértékben, 13%-kal.

2023-ban a bankok 42 százalékkal alacsonyabb volumenben folyósítottak kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleket, mint az előző évben, legyen szó fejlesztési vagy vásárlási hitelekről. A kihelyezés éves összege így 458 milliárd forint volt. Egyedül a szállodákra felvett hitelek kihelyezése emelkedett, a legnagyobb visszaesés a kiskereskedelmi szegmens sújtotta. Az éves folyósítás több mint negyedét a lakóparkok, 21 százalékát az irodaházak adták.

A bankok a negyedik negyedévre visszatekintve még a hitelkereslet visszaeséséről számoltak be az irodaházak és bevásárlóközpontok finanszírozása területén a jegybank Hitelezési felmérésére válaszolva, ugyanakkor előretekintve már ezekben a szegmensekben is élénkülésre számítanak.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés