Hatalmas ütést vittek be a csalóknak: lekapcsolták a rendőrök a bankszámlákat fosztogató bűnszervezetet
Bank

Hatalmas ütést vittek be a csalóknak: lekapcsolták a rendőrök a bankszámlákat fosztogató bűnszervezetet

MTI
Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) által támogatott közös nyomozás eredményeként sikerült felszámolni egy széles körű, telefonos csalásra szakosodott európai bűnszövetkezetet - közölték csütörtökön a német hatóságok. Thomas Strob, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere szerint valószínűleg az eddigi legnagyobb európai telefonos csalássorozatról van szó. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!
Financial IT konferencia június 11-én. Regisztráció itt!

Az Europol közleménye szerint német, albán, koszovói, bosznia-hercegovinai és libanoni rendőrök tartottak házkutatásokat a bűnözői csoport telefonos központjaiban, amelyekből olyan megtévesztő hívások ezreit indították naponta, amelyek révén pénzt tudtak leemelni az átvert emberek bankszámláiról.

A hívásokat indító bűnözők a hívott fél távoli rokonának, banki ügyfélszolgálati vagy rendőrségi alkalmazottnak, illetve behajtócégek munkatársának adták ki magukat, és egyebek között nyereményszerzési lehetőséget ajánlva, nemfizetés esetére büntetés kilátásba helyezésével vagy adósságbehajtásra hivatkozva próbálták megszerezni a hívott emberek pénzét.

A Pandora fedőnevű nyomozás tavaly decemberben azután indult el, hogy a nyugat-németországi Freiburgban egy bank pénztárosa értesítette a rendőrséget, mert rájött, hogy egy álrendőri átverés áldozata vett fel nála készpénzben 100 ezer eurót (38,9 millió forint).

Baden-Württemberg tartomány rendőrsége ezt követően kezdte el lehallgatni a Németországban működő call-centerek kimenő hívásait, és beazonosítani a hívások további lehetséges áldozatait. A tartományi belügyminisztérium közleménye szerint a nyomozásban több mint 100 ember vett részt, akik először több mint 1,3 millió telefonhívás lehallgatásával és rögzítésével próbálták tetten érni az elkövetőket; majd a csalás veszélyére figyelmeztetve felvették a kapcsolatot a felhívott állampolgárokkal. A nyomozók szerint mintegy 6 ezer telefonhívás lehallgatásával sikerült megakadályozniuk a további csalásokat, legalább 10 millió euró (3,89 milliárd forint) értékben.

Financial IT konferencia június 11-én. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Erste Group