Rendszerszintű veszélyt azonosítottak a jegybankárok
Bank

Rendszerszintű veszélyt azonosítottak a jegybankárok

Portfolio
A mesterséges intelligencia eszközök a pénzügyi stabilitásra is veszélyt jelenthetnek, egyre több dolog miatt aggódhatunk a jegybankárok szerint. De van, amiben segíti majd a munkájukat az AI - számolt be a Bloomberg. Az AI banki felhasználásáról szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén, regisztráció és részletek itt! 
Digitális banki verseny, innovációk, üzleti kérdések. Erről lesz szó június 11-ei Financial IT rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

"Valószínű, hogy lesznek domináns AI-cégek, domináns felhőalapú számítástechnikai cégek, amelyekre a pénzintézetek egyre inkább rá lesznek utalva" - mondta Eddie Yue, a hongkongi monetáris hatóság vezérigazgatója a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjának innovációs csúcstalálkozóján. "Ha ezek meghibásodnak, akkor az rendszerszintű kockázatokat - legalábbis rendszerszintű működési kockázatokat okozhat".

"Számomra a fő kockázatot a rossz kezekbe kerülő mesterséges intelligencia jelenti, és a csalások és a kibertámadások aggasztanak leginkább" - mondta Chia Der Jiun, a Szingapúri Monetáris Hatóság ügyvezető igazgatója. "A mesterséges intelligencia potenciálisan fel tudja turbózni ezeket a képességeket a kibertámadásokhoz" és "demokratizálni tudja a rosszindulatú programokhoz való hozzáférést".

Amerikai és brit tisztviselők többek között arra az aggodalomra hívták fel a figyelmet, hogy az úgynevezett "fekete doboz" algoritmusok, amelyek kimenete nem jósolható meg könnyen, diszkriminálhatnak bizonyos hitelfelvevőket, ha a banki hitelezésben használják őket.

A bűnözők úgy is felhasználhatják az új technológiát a pénzintézetek ellen, mint például amikor egy deepfake videón Románia központi bankjának kormányzója csalárd befektetéseket reklámozott.

"Amikor a rosszindulatú szereplők a GenAI-t csalásra vagy hamis tartalom generálására, hamis pletykákra használják, különösen piaci stressz idején, amikor az emberek bizalma alacsony, akkor ezek a hamis pletykák a közösségi médiában egy feszült helyzetet nagyon könnyen rendszerszintűvé súlyosbíthatnak" - mondta Yue.

De mindkét kormányzó kiemelte a mesterséges intelligencia produktív felhasználását is. Chia szerint például hasznos a közösségi médiában uralkodó érzelmek felfogásában. A számítógépes modellek "nagyon-nagyon fontos" inputot jelentenek a jegybankárok munkájához.

Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke hasonló állásponton áll ebben, ő a közelmúltban az infláció jobb előrejelzésében látja az AI szerepét. Így a technológia "bekerülhet a monetáris politika szívébe".

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
jelzálog