Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat
Befektetés

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Portfolio
Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

A cikk megjelenését az OTP Alapkezelő támogatta.

Hat éve új piacok nyíltak

A Budapesti Értéktőzsdén 2018. októberében nyílt meg a BÉTa Piac: ez azért volt fontos pillanat, mert az új platformon elérhetővé vált az ETF-ek kereskedése Budapestről. Ezzel tulajdonképpen egy egészen új világ nyílt a tőzsdei üzletkötésben, hiszen az ETF-ekkel a befektető egyetlen tranzakcióval vásárol meg egy jól diverzifikált, az adott ETF által reprezentált piac egészét lefedő portfóliót.

Mi az az ETF?

Az Exchange Traded Fund (ETF) egy speciális befektetési alap, amelynek a befektetési jegyeivel a tőzsdén kereskednek, tehát nyílt piaci körülmények között lehet adni és venni őket. Noha ez elsőre bonyolultnak tűnhet egy sima részvényhez képest, amely csak saját magát reprezentálja, az ETF valójában egyszerűsít: egyetlen instrumentummal tehetünk szert egy jellemzően komplex befektetési portfólióra.

Idén áprilistól vásárolhatók meg annak az alapnak a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeiből legfeljebb huszonötöt tartalmazhat.

Kovács-Kvotidián Máté, az alap portfóliómenedzsere hangsúlyozta, hogy az ETF legfontosabb előnye, hogy azt megvásárolva egyszerűen lehet befektetni a világ egyik legdinamikusabban fejlődő, jelentős növekedési potenciállal rendelkező térségének, a kelet-közép-európai régiónak meghatározó részvényeibe. Mindezt anélkül, hogy a befektetőnek el kellene igazodnia az itteni piaci sajátosságok között. Így az új eszköz a nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti magán-, illetve intézményi befektetők előtt is megnyitja a régiós piac kaput.

Kovács-Kvotidián Máté, az alap portfóliómenedzsere
Kovács-Kvotidián Máté Fotó: OTP Alapkezelő

Sok külföldi befektető nehézkesen éri el a régiónkat, akár azért, mert ezek a piacok például egy amerikai nyugdíjalap számára túl kicsik, akár azért, mert egy hongkongi magánbefektető számára túl távoliak és ismeretlenek.

Ezeket a befektetőket megcélozva az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a BÉT-re: ezzel ez a konstrukció a Budapesti Értéktőzsde első olyan ETF-je, amely euróban denominált.

A portfóliómenedzser kiemelte, hogy az alapban szereplő részvényeket nem ő választja ki. A Budapesti Értéktőzsde félévente súlyozza újra a nemrég elindított, a kelet-közép-európai piacokat lekövető CETOP NTR indexét, és az alap összetétele az indexkosarat képezi le.

Komoly növekedési potenciál mutatkozik a régióban

„Az elemzések egyértelműen arra utalnak, hogy térségünk kimagasló növekedési potenciállal rendelkezik a tőkepiacok tekintetében is. Hogy ez mekkora húzóerőt jelent majd az egyes papírok esetében, az később fog kiderülni. Mindenesetre a BÉT CETOP NTR jól képezi le az itteni blue chipek mezőnyét, ami még vonzóbbá teheti ezt az eszközt a régió többi befektetésével összevetésben.

Középtávon azt várjuk, hogy azok a hazai magán- és intézményi, valamint nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti befektetők is felfedezzék a régió vállalati topligáját, akiknek nincs helyismeretük a térségben, vagy pusztán értékelik az ETF nyújtotta egyszerű belépési lehetőséget és likviditást. Ennek pedig hosszabb távon az lehet e következménye, hogy Kelet-Közép-Európa sokkal meghatározóbb szereplővé válik a globális befektetési térképen" - tette hozzá.

Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre. Az alap megvásárlására az OTP Bank elektronikus csatornáin adható tőzsdei megbízás. A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank, mint árjegyző biztosít likviditást az ETF piacán. Osztalékot – a mögöttes CETOP NTR indexhez vagy más befektetési alaphoz hasonlóan – az ETF sem fog fizetni a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét fogja mutatni.

A cikk megjelenését az OTP Alapkezelő támogatta. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az említett befektetési alap részleteiről az OTP Alapkezelő honlapján tájékozódhat.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
richter