Erre senki sem számított: a mesterséges intelligencia az energiapiacot is forradalmasítja
Befektetés

Erre senki sem számított: a mesterséges intelligencia az energiapiacot is forradalmasítja

Portfolio
A generatív mesterséges intelligencia terjedése és a hozzá kapcsolódó adatközpontok növekvő energiaigénye felkeltette a befektetők érdeklődését az atomenergia és az urán iránt. Az események hatására az energiahordozó ára jelentősen emelkedett, miközben a nagy technológiai vállalatok is az atomenergia felé fordulnak - tudósított a Nikkei Asia.

A generatív mesterséges intelligencia (AI) terjedése jelentős hatással van a befektetői magatartásra, különösen az energiaiparban. A félvezető részvények iránti érdeklődés után a befektetők figyelme most az atomenergia-termelésre és annak elsődleges fűtőanyagára, az uránra összpontosul. Az elmúlt év során az urán ára közel 70 százalékos emelkedést mutatott, ami felülmúlta a chip-részvényindex növekedését. Ez arra utal, hogy a piac pozitívan ítéli meg az atomenergiával foglalkozó vállalatok jövőbeli kilátásait, különösen a generatív AI által generált növekvő villamosenergia-igény fényében.

Az UxC kutatócég szerint a finomított urán spot ára idén februárban elérte a 106 dolláros szintet fontonként, ami 2007 óta a legmagasabb érték.

Az iparági szakértők szerint az urán árának további emelkedése várható, mivel a növekvő kereslet korlátozott kínálattal találkozik. Az atomenergia iránti érdeklődés újraéledése részben a generatív AI okozta villamosenergia-igény növekedésének köszönhető. A legnagyobb technológiai vállalatok, mint például a Microsoft, már megtették az első lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsák adatközpontjaik számára az atomenergiát, mint stabil energiaforrást.

Az amerikai befektetési vállalat, a Morgan Stanley becslése szerint az adatközpontok villamosenergia-igénye jelentős mértékben fog növekedni a következő években, ami tovább erősíti az atomenergia iránti igényt mint megbízható energiaforrást. Ennek ellenére bizonytalanság övezi azt, hogy ezek a várakozások valósággá válnak-e, tekintettel arra, hogy egyes projektek - mint például az amerikai NuScale Power SMR-projektje - magasabb költségekre hivatkozva kerültek leállításra.

Az uránpiac jelenleg szűkösséget mutat, amit tovább súlyosbíthatnak Kína és más országok tervei új atomerőművek építésére.

Felmerült annak lehetősége, hogy ha túlzott spekulatív tőke áramlik be az uránpiacra és ez felhajtja az árakat, és ez majd hátrányosan befolyásolhatja az atomerőművek gazdaságosságát.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
detektiv kép