Portfolio signature

Jön a Mol nagy napja - Mire számíthatunk?

Péntek hajnalban érkeznek a Mol friss negyedéves számai: az elemzői várakozások alapján 2024 első negyedéve kiegyensúlyozottan alakulhatott az olajcég számára, a Mol az egész évre elszámolt különadó nélkül akár javíthatta volna éves összevetésben a számait. A profitot a kinyíló marzsoknak köszönhetően elsősorban a feldolgozás-kereskedelem (Downstream) üzletág generálhatta, de a másik két fő üzletág is jó teljesítményt nyújthatott.

Upstream: magasan maradt az olajár, esett a gázár

Akárcsak tavaly, idén is nagy bizonytalanság figyelhető meg az olajáraknál, jelentős kilengések mentén alakultak a lezárt negyedévben, azaz a január-március közti időszakban is a nyugati benchmark termékeknek, a Brentnek és az amerikai WTI-nek az árai is. Az általunk most vizsgált időszakban összességében oldalazó olajárakról beszélhettünk: a Brent átlagára a negyedik negyedéves 82,8 dolláros hordónkénti szintről 81,8 dolláros szintre mérséklődött.

Eközben a gázáraknál nagy esést tapasztalhattunk: a január-március közti időszakban a holland TTF gáztőzsdén 27,6 euró/MWh volt az átlagár, az ezt megelőző negyedéves 43,3 euró/MWh-al szemben, azaz

36 százalékos esést láthattunk a gázáraknál a két negyedév között.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés