Eredményes és népszerű a Magyar Állampapír Plusz, az új állampapírból több mint 500 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt, ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.

A lakossági állampapírok és az öngondoskodási piac átalakulása is terítékre kerül október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon. Részletek itt:


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

2023-ra azt a célt tűzte ki a kormány, hogy 11 ezer milliárd forintra növekedjen a lakossági állampapír-állomány - emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta: a most beérkezett adatok alapján ez az összeg elérte a 8060 milliárd forintot, köszönhetően annak, hogy a MÁP+ rendkívül jól teljesített az első héten.

2019. június 3. és június 7. között 529 milliárd forintot jegyeztek belőle. Ez minden korábbinál magasabb összeg, ilyen mennyiség egyetlen hét alatt még nem fogyott más lakossági állampapírból.


Az eddigi csúcsot 2017-ben az 1MÁP tartotta, akkor feleannyiért, 206 milliárd forintért vásároltak az egy éves állampapírból.

A legfrissebb, első negyedéves adatok szerint lakossági állampapírokban összesen 7636 milliárd forint volt, ebből közel 3000 milliárdot az egyéves papír tett ki:

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el


Korábban már írtunk arról, hogy bár az ÁKK 100 milliárd forintos kerettel hirdette meg a jegyzést, annak nincs felső korlátja, ez egy elméleti keretösszeg, amit rugalmasan módosíthatnak a kereslet függvényében. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy minden héten új sorozatot bocsátanak ki a papírból, ami mindig új keretösszeggel indul.

2019.06.04 17:39 Nyugtat az ÁKK, nem fogy el az új szuperállampapír!
Azt már múlt hétfőn lehetett tudni, hogy nagy kereslet lesz az új állampapírra, Varga Mihály akkor már elárulta,hogy pár óra alatt elfogyott 20 milliárd forintnyi papír, erről itt írtunk:

2019.06.04 14:40 Tarol a szuperállampapír - Néhány óra alatt őrült mennyiség fogyott
Az egyelőre kérdés, honnan jött ez az 500 milliárd forint az új állampapírba, részben lehet ez abból a mintegy 6 ezermilliárd forintnyi készpénzből, ami a magyar háztartások kezében van, másrészt az is előfordulhatott, hogy a lakossági állampapírok piacán is történt egy átrendeződés és sokan a meglévő papírjaikat váltották vissza annak érdekében, hogy a pénzt az új MÁP+-ba fektethessék.

A MÁP+-szal kapcsolatos gyakorlati információkról legutóbb itt írtunk:

2019.05.31 06:00 10 kérdés és válasz az új szuperállampapírról - Minden, amit tudni szeretnél
Arról pedig, hol érdemes megvenni az új papírt és mire érdemes figyelni a költségeknél, itt írtunk:

2019.06.07 13:07 Hol érdemes megvenni az új szuperállampapírt? - Meg fogsz lepődni a válaszon


Ahogy korábban többször is írtunk róla, a MÁP+ esetében a kamat mértéke az első félévben évi 3,5%, a második félévben évi 4%, ezt követően minden évben 50 bázisponttal emelkedik a kamat, tehát a 2. évben évi 4,5%, a 3. évben évi 5%, a 4. évben évi 5,5%, az 5. évben pedig évi 6% jár a befektetésünk után. Ezzel az 5 éves futamidő alatt a papírral elérhető hozam 4,95%. Kamatfizetés után a kapott kamat automatikusan újrabefektetésre kerül ugyanabba az állampapírsorozatba, tehát nincs vele teendőnk.

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el


A lakossági állampapírokon elérhető kamatok jelenleg az alábbi táblázat szerint alakulnak:

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el


A lakossági állampapírok és az öngondoskodási piac átalakulása is terítékre kerül október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon. Részletek itt:

Címlapkép: MTI/Váli Miklós