A második negyedévben is az inflációtól való félelem uralta a magyarok lakossági állampapírvásárlásait, a legkeresettebb papír továbbra is a Prémium Magyar Állampapír. Ehhez képest a Bónusz Magyar Állampapírok szenvednek, de a féléves futamidejű lakossági papíroknak sem megy a szekér.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az év első felében több mint 400 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírpiac, ebből a második negyedévnek köszönhető közel 107 milliárd forint. Az ÁKK tájékoztatása szerint ezzel a növekedési ütemmel teljesíthető az egész évre tervezett 583 milliárd forintos állománybővülés.

Az ÁKK a második negyedévtől kezdve már nem ad ki havonta közleményt a lakossági állományról, de a honlapon továbbra is feltünteti az egyes sorozatok állományát így az áprilisi és májusi állományt korábban csak megbecsülni tudtuk:
2018.05.24 14:25 Kifulladt a magyar csoda, de nem verik nagydobra
2018.07.06 15:25 Eddig titkolták, de kiszámoltuk: így csavarják ki a bankok kezéből a játékszerüket

Félnek az inflációtól a magyarok - Mindenki ide menekül


A lakossági papírok közül egyértelműen a az inflációkövető 3 és 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír volt a favorit a második negyedévben, ezeknek az állománya közel 122 milliárd forinttal nőt március vége óta. Még viszonylag nagyobb keresletet lehetett látni a Kétéves Magyar Állampapírnál, ennek állománya közel 40 milliárddal nőtt.

Nagy vesztesei voltak viszont a második negyedévnek a Féléves és a Bónusz Magyar Állampapírok, előbbinél több mint 49 milliárddal, utóbbinál közel 22 milliárddal csökkent az állomány. A féléves papírok visszaeső keresletében szerepet játszhat, hogy az ÁKK többször is csökkentette a papírok eladása után járó banki jutalékot, a Bónusz papíroknál pedig az alacsony 12 hónapos DKJ-hozamok tarthatják vissza a befektetőket, igaz, az éves papírnál május óta már látszik némi hozamemelkedés.

Félnek az inflációtól a magyarok - Mindenki ide menekül