Továbbra is az állampapírok a legnépszerűbb értékpapírok a magyar háztartások megtakarításai között, igaz, az idei első negyedévben a lakossági állampapírok kereslete jócskán visszaesett az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. A befektetési alapok sem tudták még áttörni a 4000 milliárd forintos határt, mindeközben a részvények állománya is leapadt a tavaly decemberi csúcsról.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az MNB legfrissebb, márciusra vonatkozó értékpapír-statisztikája szerint valamelyest visszaesett a háztartások értékpapír-tranzakciója az első negyedévben az egy évvel ezelőtti tranzakciós számokhoz képest. Míg 2017 elején bőven 100 milliárd forint feletti pozitív tranzakciót lehetett látni az állampapíroknál, addig 2018-ban már inkább 20-60 milliárdos tranzakciókat hajtottak végre a magyar háztartások, és még így is az állampapírok voltak a legnépszerűbbek. A befektetési alapokat az elmúlt két hónapban inkább eladták a magyarok, és bár a részvények iránt még mindig pozitív a kereslet, de ez esetben is csak 4-10 milliárdos nettó tranzakcióról beszélünk.

Itt van három érdekes ábra a magyarok megtakarításairól


Tavaly december végén sosem látott szinten, 573 milliárd forintnál volt a háztartások részvényállománya, onnantól kezdve viszont folyamatosan apad a kitettség, március végén ez már kevesebb mint 550 milliárdot tett ki.

Itt van három érdekes ábra a magyarok megtakarításairól


A befektetési alapok lakossági állománya még mindig nem éri el a 4000 milliárd forintot. Az egyes kategóriák közül az alapok alapjaiban van a legtöbb lakossági pénz, de népszerűek még a származtatott és ingatlanalapok is, míg a kötvény- és pénzpiaci alapokból jól láthatóan folyik ki a pénz.

Itt van három érdekes ábra a magyarok megtakarításairól