Egyelőre csak 13%-kal sikerült csökkenteni a csúcshoz képest azoknak a lakossági állampapíroknak az állományát, amelyek nem a lakosság kezében vannak. Az MNB friss statisztikái alapján december végén mintegy 1860 milliárd forintnyi lakossági állampapír volt az, ami nem a lakosságnál van, de volt ez már több is.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az MNB friss, tavaly decemberre vonatkozó értékpapír-statisztikája alapján az állampapírok iránti kereslet egyik hónapban sem volt olyan magas tavaly, mint decemberben, a lakosság közel 157 milliárd forintnyi friss pénzt rakott állampapírokba. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az ÁKK decemberben megemelte az 5 éves prémium állampapír kamatprémiumát. Az inflációkövető papírok ettől függetlenül is egyre népszerűbbek a lakosság körében, amiben egyértelműen szerepet játszik az egyre növekvő infláció.

Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyede


Az adatok alapján elmondható az is, hogy bár látszódnak az ÁKK erőfeszítései annak irányába, hogy minél inkább kizárja a lakossági állampapírok piacáról a nem lakossági befektetőket, azért még van tennivaló. A forgalmazói szerződések módosítása, az önkormányzati kötvény bevezetése, a vásárlói kör korlátozása, illetve a lakossági állampapírokra szervezett visszavásárlási aukciók mind ilyen lépés volt, ennek hatására december végére 1860 milliárd forintra csökkent a nem lakossági kezében lévő lakossági állampapírok állománya, mindez viszont csak szerény, 13%-os csökkenés a tavaly első negyedév végén mért 2107 milliárdhoz képest. A lakossági állampapírok negyede tehát továbbra sem a lakosság kezében van.

Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyede


Az MNB statisztikáiból kiderül az is, hogy kevesebb mint 564 milliárd forint alá csökkent az egy hónnappal korábban még 590 milliárdot meghaladó részvényállomány a háztartásoknál, amely nagy valószínűséggel azzal magyarázható, hogy tavaly decemberben jelentősen romlott a piaci hangulat és több tőzsde is nagyobb veszteségeket könyvelhetett el.

Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyede