A korábban meghirdetett 100 milliárd forintos keretösszeg mellé mától az ÁKK további 100 milliárddal emeli meg az 5 éves lejáratú prémium állampapír forgalomba hozatali mennyiségét.

Erről is szó lesz a Portfolio közelgő konferenciáján. Részletek itt:


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A 2024/I elnevezésű konstrukciót idén december 17-éig lehet megvenni, mától összesen 200 milliárd forint értékben. Nagyon kelendő lehet az infláció felett 1,7%-os kamatprémiumot fizető papír, ha az ÁKK úgy döntött, hogy a korábbi mennyiség dupláját értékesíti (természetesen mindez összhangban áll az adósságkezelő finanszírozási tervével is).

A papír először most február 21-én fizet 4,1%-os kamatot, jövőre februárban pedig a tavalyi inflációval számolva már 4,5%-ot hoz a befektetőknek.

Jelenleg azt a "furcsaságot" lehet megfigyelni a prémium állampapíroknál, hogy a 3 éves futamidejű több kamatot kínál, mint az 5 éves. Ennek oka, hogy a 2022/K esetében az első kamatfizetés 2020. március 20-án lesz, ahol már a tavalyi inflációval számolnak, ezért fizet a papír jövőre 4,2%-ot (az 5 éves papír kamatszámlálója pedig csak kilenc nap múlva vált).

Nagyon rákattanhattak a magyarok a prémium állampapírra: dupláz az ÁKK


Az ÁKK finanszírozási terve szerint idén nettó 800 milliárd forinttal növelnék a lakossági állampapírok állományát (ez a lejáratok és az új kibocsátások nettó egyenlege), a lakossági állampapírok esetén jelenleg érvényben lévő forgalomba hozatali mennyiségeket az alábbi táblázat mutatja:

Nagyon rákattanhattak a magyarok a prémium állampapírra: dupláz az ÁKK


Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán