Még decemberben emelte meg az ÁKK az új, 5 éves Prémium Magyar Állampapír kamatprémiumát, januártól pedig a Kétéves Magyar Állampapír kamata emelkedett 25 bázisponttal. A tavaly nyári, rövidebb futamidejű lakossági papíroknál látott kamatemelési hullámot most úgy tűnik, hogy a hosszabb futamidejű papírokra is kiterjeszti az ÁKK.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az 5 éves PMÁP kamatemelése után január elejével a kétéves állampapír kamata is emelkedett, az eddigi 3% helyett mostantól 3,25%-ot fizet a befektetőknek. Az 5 éves inflációkövető papír kamatprémiumát még decemberben emelte meg az ÁKK 1,4%-ról 1,7%-ra. Február végétől a tavalyi inflációra rakódó kamatprémium miatt pedig ennél is többet fog fizetni majd a papír.

Az infláció emelkedése, illetve beépülése miatt a Babakötvény is többet fizethet februártól, várhatóan évi 5,9%-ot a mostani 5,4% helyett.

Újabb lakossági állampapírra fizet több kamatot az állam


Tavaly augusztusban az ÁKK a rövidebb futamidejű papíroknál emelt a kamaton, az 50 bázispontos emelés a féléves, egyéves és kincstári takarékjegyek mellett a kétéves papírra is vonatkozott.

A lakossági papírok értékesítése egyébként szépen leköveti az ÁKK kamatemelési- és csökkentési lépéseit. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy látványosan nőtt vagy csökkent egy-egy kategória értékesítése havi szinten, ha az ÁKK valamilyen irányú kamatdöntést jelentett be:


Hasonló a helyzet a Prémium és Bónusz Magyra Állampapírok esetében is:


Címlapkép:MTI/Bizományosi, Nagy Zoltán