Megviselte 2018 első féléve a vegyes alapokat: a kötvényhozam-emelkedés és a részvénypiaci turbulencia még a biztonságosabb alapok hozamát is a negatív tartományba rántotta. A vagyonosabb, prémium- és privátbanki ügyfeleket, valamint a megtakarítási céldátum alapokat is lerántotta a volatilitás, bár volt pár alap, ami brillírozni tudott a 2018 első hat hónapjában.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A többi alaptípus első féléves teljesítményéről itt írtunk:
2018.07.05 14:13 Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?
2018.07.04 16:05 Mi lelte a népszerű magyar befektetést? A profik fele csütörtököt mondott
2018.07.04 10:20 Durva vihar vágta földhöz a magyar befektetéseket: 30% is lehet a bukó

Kevesen tudtak brillírozni


Nagy érdeklődés, cudar hozamok


2017 után idén is folytatódott a vegyes alapok vagyonnövekedési trendje, a dinamika viszont egy kicsit mintha apadt volna: míg tavaly egész évben 32%-os teljes vagyonnövekedést láthattunk, idén május végéig ez a szám alig 5,66%-os volt (tavaly ugyanezen időszak alatt 11,4%-os növekedést láthattunk).

Nominálisan az idén látható növekmény 56,8 milliárd forint volt, ami elmarad a tavaly ugyanezen időszak alatt tapasztalható 86,9 milliárd forinttól, bár még mindig jelentősnek nevezhető annak fényében, hogy a vegyes alapok kezelt vagyonállománya korábban lényegében évekig stagnált.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A vegyes alapok teljes vagyonának növekedése inkább a befektetői érdeklődés növekedésével, nem pedig a hozamokkal magyarázható. Összesen 61,7 milliárd forintot fektettek vegyes alapokba 2018 május végéig, a hónapok múlásával azonban a befektetési kedv folyamatosan csökkent. Eddig idén a leggyengébb hónap értékesítés szempontjából a május volt, amikor "csak" 1,1 milliárd forintnyi vegyes alapba való befektetési jegyet vásároltak az ügyfelek.

Mivel az 56,8 milliárd forintos vagyonnövekmény elmarad a nettó értékesítéstől, ez azt jelenti, hogy a vegyes alapok inkább égették a pénzt, mintsem hogy hozamot termeltek volna 2018 első öt hónapjában.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A legnagyobb vegyes alapokat szemlélve is hasonló következtetésekre juthatunk. A legnagyobb alapok vagyona többnyire gyarapodott, viszont kevés olyan portfólió volt közöttük, amely hozamot tudott felmutatni.

A legnagyobb 15 kiegyensúlyozott vegyes alap vagyona négy kivételével mind növekedni tudott 2018 első félévében, a legnagyobb arányos növekményt a Raiffeisen Megoldás alapja könyvelhette el (34,6%), míg nominálisan az MKB Egyensúly alapja nőtt a legjobban, melynek eszközállománya 5,6 milliárd forinttal gyarapodott egy félév alatt. Érdemes megjegyezni, hogy a 15 legnagyobb alap között mindössze három volt képes hozamot elérni, a legjobban közülük a Concorde 2-es számú privátbanki alapja teljesített 1,2%-os hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A vagyonnövekmény az óvatos alapok között már inkább vegyes képet mutat. Volt olyan alap, a K&H eurós nemzetközi vegyes alap, amely 12,8%-kal tudta növelni kezelt vagyonát, de olyan is, melynek kezelt vagyona 25%-kal csökkent, ez a You Invest Stabil Alapok Alapja volt.

Hozam tekintetében viszont már kifejezetten rossz a helyzet, hiszen egy sem tudott a legnagyobb óvatos alapok között pozitív hozamot elérni. Legjobban a top 15-ből a Concorde 1-es privátbanki alapja teljesített -0,1% hozammal, míg legrosszabbul az Amundi konzervatív alapja, -6,1%-os hozammal. Nominálisan egyébként a K&H Válogatott II. alapja növekedett a legnagyobbat, ami 5,7 milliárd forinttal lett gazdagabb fél év alatt.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A dinamikus vegyes alapok körében egy kicsit már jobb a helyzet, bár ez hagyományosan egy kevésbé népszerű kategória.

Volt két olyan alap is, amely közel duplázni tudta vagyonát (Erste Abszolút Hozam - 121,6% és K&H Privátbanki Exkluzív Lendület - 99,4%), igaz itt a bázis is alacsonyabb volt. Hozam tekintetében pedig "csak" hat alap mínuszolt; volt olyan alap is a legnagyobb dinamikus alapok közül, amely 3,9%-ot hozott fél év alatt.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés

Nem volt kegyes ez a hat hónap


Ahogy ez már a legnagyobb alapokon is látszott, 2018 első félévében nem sok olyan vegyes alap akadt, amely pozitív hozammal tudta jutalmazni befektetőit. Nem csoda, hiszen a tőkepiacok és a kötvénypiacok is turbulensek voltak, de érdekes módon inkább kifizetődő volt kockázatot vállalni, mint a hagyományosan biztonságosabbnak számító kötvénytúlsúlyos portfóliókba fektetni - a dinamikus (részvénytúlsúlyos) alapok ugyanis jobban teljesítettek, mint az óvatos és a kiegyensúlyozott alapok.

Érdemes megjegyezni, hogy a vegyes alapok közt egyébként számos prémium- és privátbanki ügyfeleknek értékesített exkluzív portfólió is megtalálható. Bár úgy tűnik, többnyire ezek hozták a piac legjobb hozamait, volt közülük bőven olyan alap is, amely mínusszal zárta a félévet.


A kiegyensúlyozott alapok közül a legjobban a Budapest Prémium alapja teljesített 1,8%-os féléves hozammal, ezt követte a Concorde két dolláros privátbanki alapja, a PB2 és a PB3 1,7 és 1,5%-os hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Az összes óvatos alap közül mindössze három (illetve két alap és az egyik két sorozata) volt, amely pozitív hozamot tudott elérni fél év alatt: az OTP Prémium Trend és a Raiffeisen Megoldás A és B sorozata 1% és 0,4-0,2% hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A dinamikus alapok közt ismét jobb a kép: a 15 legjobban teljesítő alap közül csak három volt mínuszos. A pozitív hozamú alapok közül a Concorde Molto Forte privát vagyonkezeléssel elérhető alapjai teljesítettek a legjobban, 3,9%-os forintos és 3,7%-os eurós hozammal, ezt követte a Budapest Prémium Dinamikus Részalap A sorozata 3%, majd az Erste Abszolút Hozamú alap 2,1% hozammal.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A legrosszabb vegyes alapok 5-6% mínuszt produkáltak fél év alatt. Érdemes megjegyezni, hogy a kockázatosabbként nyilvántartott dinamikus alapok lényegesen kevesebbet estek, mint biztonságosabb vetélytársaik.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés

Hosszú távon jobb a helyzet


Mivel egy befektetési alap fél évnél azért többnyire hosszabb távú befektetési formát jelent, érdemes a hozamokat hosszabb távon is megvizsgálni és azt is megnézni, hogy teljesítettek ezek az alapok a benchmarkokhoz képest, illetve hogy milyen szórás mellett tudták felmutatni teljesítményüket.

A 3 éves hozam-szórás adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy a kiegyensúlyozott alapok számottevő része felül tudta teljesíteni a rövid hozamokat mutató RMAX-indexet, bár jelentősebb volatilitás mellett sikerült csak ez a teljesítmény.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Az óvatos alapok esetén egy kicsit jobb a helyzet, bár itt is van bőven olyan szereplő, amelynek nagyobb volatilitás mellett nem sikerült lenyomnia az RMAX-ot.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A dinamikus alapok pedig kivétel nélkül jobban teljesítettek, mint az RMAX - már ahol volt értelmezhető hároméves hozamadat.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


Azt pedig, hogy egységnyi szórásra vetítve a kockázatmentes hozamhoz képest mekkora többlethozamot ért el egy alap, a Sharpe-mutató tudja megválaszolni. Kockázatmentes hozamként az RMAX indexet figyelembe véve, hároméves időtávon a kiegyensúlyozott alapok közül az Erste Megtakarítási alap teljesített a legjobban, utána következik a Hold Alapkezelő Concorde PB1 alapja és az Aegon Tempó 1 részalap.

Csúnyán elégette a gazdagok pénzét a volt magyar slágerbefektetés


A vizsgált 120 alap közül 51-nek volt hároméves időtávon pozitív a Sharpe-mutató értéke.

Íme az összes alap