Egy nap alatt rekordnak számító 2 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők a világ legnagyobb kötvény ETF-jének számító iShares Core US Aggregate Bond ETF-ből, miután múlt héten a világ kötvénypiacai 900 milliárd dollárt égettek el elsősorban az amerikai állampapírok vezette hozamemelkedésben - számol be a hírről a Financial Times.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A BlackRock 53 milliárd dollárt kezelő kötvény ETF-jéből kedden 2 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők, ami a legnagyobb napi tőkekiáramlás az alap 2003-as indulása óta.

Az EPFR Global adatai szerint az október 3-mal záruló két hétben összesen több mint 8 milliárd dollárt vontak ki a kötvény ETF-ekből és kötvényalapokból világszerte, a héten ugyanakkor valamelyest nyugodtabb tőkemozgásokat lehet látni, ami a cikk szerint arra utal, hogy a BlackRock alapjában valószínűleg egy nagyobb pozíciót likvidálhattak.

A héten tehát valamelyest megnyugodtak a kötvénypiacok, igaz, a 10 éves amerikai államkötvény kamata tegnap egy bázisponttal 3,22%-ra emelkedett, a hasonló futamidejű német és brit állampapíroké pedig 0,55 és 1,73%-ra nőtt.