Cudar éve volt tavaly a világ tőzsdéinek, amit az abszolút hozamú alapok is megéreztek, az aktívan kezelt portfóliók közel háromnegyede mínuszban köszönt el 2018-tól. Ennek ellenére több portfóliómenedzser is megcsillogtatta a tudását a viharban, a legnagyobb alapok közül viszont csak a Hold alapkezelő néhány alapja és az OTP EMDA tudott pluszban zárni.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Vegyesen teljesített az abszolút hozam


A befektetési alapok féléves teljesítményéről alapkategóriák szerint számolunk be, eddig az alábbi összefoglalóink jelentek meg:
2019.01.05 15:10 Tarolt a magyar befektetés 2018-ban: ezt hozta az ingatlanmánia
2019.01.04 13:15 Leszerepeltek a magyar részvényalapok: rengeteg a 10% fölötti bukó
2019.01.03 11:20 Égetik a magyarok pénzét a bankbetétek riválisai
A cikkben korábban téves adatok szerepeltek egyes alapoknál adatátviteli problémák miatt, a cikket javítottuk.

Újra ezermilliárd alatt


Nem volt könnyű éve tavaly az abszolút hozamú alapoknak, melyeknek többnyire célja, hogy egy portfóliómenedzser aktív vagyonkezelés segítségével túlteljesítse a piacokat. Az ilyen alapok jellemzően akkor teljesítenek jól, ha a piac gyengélkedik, hiszen a vagyonkezelő akár a piac ellen is tud fogadni vagy éppen menekülőeszközökbe is befektethet ahelyett, hogy együtt mozog az indexekkel. Külön kihívás volt most, hogy az ilyen eszközök az alacsony hozamkörnyezet miatt szintén nem hoznak túl sokat.

A tavalyi volatilitásban bőven volt alkalma a portfóliómenedzsereknek megcsillogtatni tudásukat, ennek ellenére nem mindenkinek sikerült pluszban vagy akár a tőkepiacoknál jobb teljesítménnyel zárnia az évet, sőt, egyes abszolút hozamú alapok még kétszámjegyű mínuszokat is hoztak.

Közben már az év elején megindult a pénzkiáramlás az abszolút hozamú alapokból, nettó 93,9 milliárd forintnyi befektetői jegyet váltottak vissza 2018-ban az ügyfelek a BAMOSZ-on elérhető legfrissebb, november végi összesítés szerint. Az egyetlen olyan hónap, amikor pozitív nettó értékesítést könyveltek el az abszolút hozamú alapok, a május volt. Vélhetően ennek oka az elmúlt években tapasztalható, részvényindexekhez képest jellemzően alacsony teljesítmény, nem pedig a idei mínuszos hozamok.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is


Az abszolút hozamú alapok teljes eszközállományán is meglátszik a befektetői pénzkivonás: mintegy 90,2 milliárd forinttal, 990 milliárd forintra csökkent tavaly az eszközkategória teljes kezelt vagyona. Mindez azt jelenti, hogy a cudar tőkepiaci hangulat és a pénzkivonások ellenére közel 4 milliárd forintnyi hozammal gazdagították befektetőiket az abszolút hozamú alapok.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is

A legnagyobb alapokból is menekül a pénz


A legnagyobb abszolút hozamú alapok többnyire rosszul teljesítettek vagyonváltozás szempontjából, mindössze két alap volt a toplistán, az Aegon Maraton és az MKB Aktív Alfa alap, amely növelni tudta teljes portfóliójának eszközállományát.

A legnagyobb abszolút hozamú alap, az OTP Supra vagyona 24 milliárd forinttal csökkent, 208 milliárd forintra, ami a toplistás alapok közül a legnagyobb vagyonveszteség is lett 2018-ban, arányaiban viszont a Hold Alapkezelő Concorde Hold alapja vesztette a legtöbb pénzt.

Érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb alapok közül csak a Hold Alapkezelő által kezelt Concorde Hold, Platina és Citadella alapok zárták plusz hozammal az évet, valamint az OTP legkockázatosabb abszolút hozamú alapja, az EMDA.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is

Kevés alap tudott nagyot villantani


Az abszolút hozamú alapok ígérete, hogy ha a piac rosszul teljesít, általában képesek megóvni az ügyfeleket a jelentősebb veszteségtől, sőt, bizonyos esetben aktív eszközallokációnak köszönhetően még előnyükre is tudják fordítani az ingadozásokat. Több olyan alap is akadt tavaly, amely eleget tudott tenni ennek az ígéretnek, sőt, szép hozammal tudta javadalmazni befektetőit, de nem mindenkinek sikerült. A 141 Magyarországon kezelt abszolút hozamú alapból, melynek van legalább egy éves track recordja, csak 35 zárta legalább 0%-os hozammal 2018-at, ami alig 26%-os értéket jelent.

Akadtak persze olyan alapok, amelyek brillírozni tudtak a volatilitás közepette. Bár 2018 második félévében egy kicsit megingott a teljesítménye, az OTP EMDA rendkívül jó, 9,5%-os hozammal zárta az évet. A dobogó második helyén végzett 8,5%-os hozamával az OTP G10 Euró alapja, amely viszont a második félévet is pozitív hozammal zárta. A Hold Alapkezelő Platina Pí a második félévet viszont arra használta, hogy első féléves teljesítményüket javítsa és 4,7%-os hozammal tudta jutalmazni befektetőit az év egészére vonatkozóan.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is


Nem minden abszolút hozamú alapnak sikerült jól az év, egy-két olyan alap is akadt, amely több mint 10%-ot vesztett tavaly.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is


Egyéves időtávon az abszolút hozamú alapok szórása többnyire 0 és 5% körül alakult, míg hozam szempontjából a -5 és az 5% közé esett a portfóliók többsége. Akadtak persze volatilisebb, 10-15% körüli szórással működő alapok is, ezek viszont egy kivétellel mind pozitív hozammal jutalmazta tavaly befektetőit. A legnagyobb szórást az OTP G10 produkálta, majd az EMDA, a legkisebb szórása az Aegon ÓzonMaxx alapnak volt.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is


Hasonló a helyzet hároméves időtávon is szórás tekintetében, bár lényegesen több pozitív hozamú alap akad, mint az előbbi esetben.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is


Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók Diófa WM-1 szerepelt az élen, ezt követte a Hold Alapkezelő Platina sorozata.

Vihar a tőzsdéken: elvéreztek a magyar sztárbefektetők is


Íme az összes abszolút hozamú alap hozamadata:

Íme az összes