Nem igazán talált magára az olaj árfolyama a szerdai nagy esés után. Ezzel szemben az amerikai és európai részvényindexeknek sikerült visszapattanniuk. Nem jók az előjelek.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Negatívumok


  • Az USA és Kína között feszülő kereskedelmi háború továbbra sincs jó hatással a fekete arany keresleti oldalára. A kedélyeket csak tovább fokozta a szeptember elsejétől 10%-os vámtarifa bevezetése 300 milliárd dollár értékű kínai árura, illetve a jüan zuhanása, mely egy devizaleértékelési háború kezdete lehet. Az amerikai vállalatok továbbra sem üzletelhetnek a Huawei-jel.
  • Nem tűnik elégségesnek az OPEC és Oroszország júliusi megállapodása, miszerint 2020 márciusáig tolnák ki a jelenlegi kitermeléscsökkentéseiket.


Pozitívumok


  • Szaúd-Arábia ingerküszöbét elérte a szerdai zuhanás, és megbeszéléseket kezdeményezett a nagyobb olajkitermelő társaival a helyzet orvoslására.
  • Szaúd-Arábia napi átlagban 7 millió hordó alatt tervezi tartani olajexportját augusztusban és szeptember folyamán. Reményeik szerint újra egyensúlyba kerülhet a keresleti és kínálati oldal, és mérséklődhetnek a globális készletfelhalmozódások.
  • Az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere megerősítette támogatásáról Szaúd-Arábiát.
  • Abu Dhabiban szeptember 12-én találkozhatnak újra az OPEC tagok és szövetségeseik.

Mit mond a grafikon?


Definíció szerint elérkezett a medve az olaj piacára, ugyanis már több mint 20%-ot esett a jegyzés az áprilisi csúcs óta. További baljós jelzés, hogy az olaj nem igazán tudta kivenni a részét a kockázatos eszközök tegnapi visszapattanásából.

A WTI grafikonja néz ki kevésbé ijesztően. Az 50-51 dollárnál húzódó erős támasz egyelőre megfogta az esést. Baj akkor lesz, ha elesik a szint, akkor a következő megálló 43 dollárnál lehet.

Szaúd-Arábia támaszthatja meg az olaj árfolyamátA Brent grafikonja már nem fest ilyen pozitív képet. A 60 dolláros erős támasz elesett. A következő támasz 50 dollárnál található. Amennyiben pozitív piaci hangulatban megközelítené a jegyzés a 60 dolláros ellenállást, érdemes lehet eladási pozíciók felvételén elgondolkozni.

Szaúd-Arábia támaszthatja meg az olaj árfolyamátCímlapkép: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images