Az amerikai értékpapír-piaci felügyelet terve szerint megvágnák a brókeri jutalékokat és ösztönzőket, vagy legalábbis jelentősen korlátoznák annak érdekében, hogy azok ne a saját, hanem az ügyfeleik érdekeit szolgálják. Csakhogy a piaci és a befektetők szerint is rossz az irány, a korlátozás nem jelent majd érdemi javulást, így a javaslat mielőbbi átgondolására sürgetik a SEC-et - számol be a hírről a The Wall Street Journal.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az amerikai piaci felügyelet elképzelése szerint a jutalékok erős korlátozásával növekedne a befektetők védelme és érdekképviselete, a brókerek pedig így nem a drágább, hanem azt a terméket ajánlanák ügyfeleiknek, amely a legjobban illeszkedik az ügyfél elképzeléseihez.

Csakhogy a befektetőket tömörítő csoport szerint a Sec elképzelése annyira nincs egyértelműen megfogalmazva, hogy nem hoz igazi változást a brókerpiaci status quóban. A brókercégek is nehezményezik az egyértelmű szabályok hiányát, így nem tudják, pontosan hogyan felelhetnének meg nekik, miközben a SEC elképzelése alapján szigorúbban lennének fogva még a befektetési tanácsadóknál is.

A piac most azt várja, hogy a felügyelet részletesebb javaslattal áll elő, amelyből kivehető, pontosan milyen elvárásokat fogalmazna meg a brókercégekkel szemben.